Ø
Time til hudlege
Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.
Øyelokkseksem
Eksem på øyelokk (øyelokkseksem) er svært vanlig. Tilstanden kan være en del av arvelig eksem (atopisk eksem), eller skyldes irritasjon eller allergi mot noe som er i kontakt med huden (kontakteksem).
Hvilke tilstander kan gi utslett på øyelokkene?
Flere hudlidelser kan gi rød og kløende hud på øyelokk. De vanligste er atopisk eksem, irritativt eksem, allergisk eksem, psoriasis ,seborreisk eksem, infeksjoner (blefaritt), rosacea, perioral dermatitt og hudkreft.
Eksem og utslett på øyelokkene
Atopisk eksem og kontakteksem er de vanligste årsakene til øyelokkseksem. Eksem kan komme fra en lang rekke ytre faktorer.
- Irritativt kontakteksem kan skyldes øyedråper eller irritative stoffer som kommer på øyelokkene. Dette er ikke en allergi.
- Allergisk kontakteksem skyldes en allergi mot et stoff huden på øynene eksponeres for. Ved eksponering får man ofte hevelse i huden, rødhet, skjelling og noen ganger blemmer. Kvinner er spesielt utsatt grunnet bruk av kosmetikk. Den immunologiske reaksjonen er en såkalt type IV reaksjon, der immuncellene blir sensibilisert mot et allergen.
- Atopisk eksem er en arvelig type eksem, som ofte gir kroniske øyelokksplager.
Utredning av øyelokkseksem
Eksem på øyelokkene utredes ofte av en hudlege. Sykehistorien er ofte det viktigste, med identifisering av mulige utløsende årsaker. Viktige ting å diskutere er bruk av kosmetikk, hobbier, yrke og andre eksponeringer. En undersøkelse av huden gir også ofte en indikasjon på årsak. Som del av utredning tas ofte en lappetest. Denne testen settes på ryggen, og inneholder ulike stoffer man kan være allergisk for. Målet med testen er å identifisere hva man evt. ikke tåler, slik at man kan gjøre nødvendige tiltak for å unngå disse.
Behandling av eksem på øyelokk
Hvis man identifiserer en ytre årsak til plagene blir det viktigste å unngå disse. Ved allergisk kontakt eksem vil plagene gå helt bort hvis man fjerner eksponeringen. For kroniske plager vil behandlingen bestå av fuktighetskremer og barriere kremer. Ved betennelse i huden vil en hudlege vurdere bruk av kortisonkremer, og da av svakere styrke. Nyere kremer mot eksem som protopic og elidel er også mye brukt hos de med kroniske plager.