Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Hudprøve (biopsi)


En hudprøve (biopsi) involverer å ta en liten prøve fra huden som sendes inn til et laboratorium for analyse. Hudprøver (biopsi) tas ofte som del av utredning av avklaring av hudforandringer.


Hva er en hudprøve / hudbiopsi

En hudprøve er et lite inngrep der man fjernet et lite stykke hud med et instrument (stanse). Før inngrepet bedøves huden. En hudprøve etterlater et lite hull i huden som dekkes med et plaster, og i noen tilfeller sys igjen. 


Hva skjer med en hudprøve / biopsi

Hudprøven sendes inn til et laboratorium der den blir undersøkt under et mikroskopi. En hudprøve hjelper hudlegen til å finne ut av hvilken hudsykdom man har. En hudprøve er også viktig for avklaring av hudkreft. 


Hvilke forhåndsregler må man ta etter en hudprøve

Plasteret kan fjernes etter 1-2 døgn. Såret bør holdes rent med såpe og vann, eller evt. en antiseptisk salve. Det er svært sjelden med sårinfeksjon, men man bør følge med etter tegn på dette (rødhet, verk, feber). Hvis det er satt et sting kan dette fjernes etter 7-10 dager. 


Får man arr?

En hudprøve etterlater et svært lite merke i huden. Det vil i starten være rødt, og avblekes med tid. En liten hudprøve vil med tid være knapt synlig. 17-02-2017