Del på:

Oslo Hudlegesenter

Rhinophym

Rhinophym kjennetegnes av en stor nese, som gradvis blir forstørret med tid. Det anses som en variant av Rosacea. Kalles noen ganger «potetnese»

 

Hva er symptomene?

Rhinophym begynner typisk i voksen alder. Det er mye vanligere hos menn. Nesen blir gradvis fortykket over tid. Huden blir typisk fet, ruglete og med synlige blodkar. Det kan være et betydelig problem, omtalt som «potetnese». Noen tror feilaktig at det skyldes bruk av alkohol.

 

Alvorlighetsgrad?

Noen har kun lett fortykket nese, med fet hud og synlige blodkar (grad 1). Her e rikke huden fortykket. De som er hardere rammet utvikler lett hudfortykkelse (grad 2), eller betydelig fortykkelse med misformet nese (grad 3).

 

Finnes det noen behandling?

Ja. Tilstanden er faktisk relativt enkel å behandle. Våre hudleger behandler tilstanden i dag med laser. Behandlingen er relativt enkel, og gjøres i lokalbedøvelse. En må påregne 1-2 ukers tilhelningstid, og nesen vil være rød i 4-6 uker.

 

Medisinsk behandling

Lav dose av tabletten isotretinin kan være til nytte for de som er lett rammet. Det brukes også ofte som en etterbehandling etter laser.