Trenger du time til hudlege? Oslo hudlegesenter tilbyr kort ventetid til hudlege, ingen henvisning og enkel adkomst i Oslo sentrum.

Hudsykdommer A-Å
Nevus comedonicus
Nevus comedonicuser en sjelden hudforandring. Det er publisert rundt 200 tilfeller på verdensbasis. Tilstanden ble først beskrevet av Kofmann i 1895. Han trodde det var en spesiell variant av akne vulgaris. Senere beskrev Selhorst ”naevus acneiformis unilateralis” som en egen entitet. Ordet nevus comedonicus ble introdusert i 1896 av Thibierge.
Hvordan ser nevus comedonicus ut
Forandringen ses som en flekk i huden med dannelse av kviser, betente kuler og cyster. Det danner seg ofte også hudormer innenfor flekken. I uttalte tilfeller danner det seg arr. Rundt 50% av disse forandringene er tilstede ved fødsel. De resterende utvikler seg som regel innen 10 års alder. Hudforandringene er vanligst i ansikt, hals, øvre del av armer, brystkasse og mageregionen.
Finnes det ulike typer
Noen deler nevus comedonicus inn i to grupper. Den ene gruppen har hovedvekt av hudormer og mindre betennelse, mens den andre gruppen har tendens til cyster, byller, arr og betennelse.
Hva er årsaken til tilstanden
Årsaken er fortsatt ukjent. Noen anser det for å være et såkalt hamartom, mens andre en medfødt epidermal nevus. Tilstanden oppstår som regel sporadisk, og anses ikke å være familiær. Siste forskning har identifisert en mutasjon på genet FGRF-2 som kan være en medvirkende årsak.
Hvordan behandles nevus comedonicus
Tilstanden er ikke farlig, og behandlingen vil avhenge av symptomer. Målet er å redusere betennelse, infeksjon og arrdannelse i huden. Kremer som benyttes mot kviser brukes også mot slik betennelse i huden. Ved uttalte tilfeller benyttes antibiotika. Injeksjon av kortison kan være til hjelp for hudcyster og arrdannelse. Kirurgi med fjerning av flekkene kan vurderes i utvalgte tilfeller.

23-12-2015