Idiopatisk skrotal kalsinose

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Idiopatisk skrotal kalsinose

Idiopatisk skrotal kalsinose er en sjelden og ufarlig tilstand som rammer skrotum. Det ble først beskrevet av Shapiro i 1970. 


Hva er Idiopatisk skrotal kalsinose?

Sykdommen kjennetegnes av kuler på skrotum. De gir sjelden smerter eller noe ubehag. Antall hudforandringer og kuler varierer fra en enkelt til flere hundre. Kulene er vanligvis harde, og hvitaktige i farge. Det finnes rapporter på at kulene kan oppstå på kjønnsleppene hos kvinner og på penis, men dette er svært sjelden.


Hvem får tilstanden?

Det er en ganske sjelden hudlidelse. De fleste pasienter er i alderen mellom 20 og 40 år. Den yngste pasienten rapportert er 9 år gammel, og eldste 85 år.


Årsak

Årsaken er fortsatt ukjent, men det er flere teorier. Enkelte tror kulene skyldes betennelse i forutstående talgcyster. Andre hevder forandringene kommer fra svettekjertlene. En siste teori er at kulene stammer fra glatt muskulatur i området.


Hvordan bekreftes diagnosen?

Ved usikkerhet kan man ta en hudprøve, eller fjerne en av kulene. Hudprøven vil da vise avleiring av kalsium i huden. Enkelte ganger kan man se en cyste under huden, men langt ifra alltid. Et røntgenbilde vil også vise kalsiumavleiringer.


Behandling

Tilstanden er ufarlig, og det er i prinsipp ikke nødvendig med aktiv behandling. Mange ønsker likevel kulene fjernet. Slik behandling gjøres kirurgisk, og man fjerner affisert hud. Kulene ligger i hovedsak i lærhuden, så en trenger ikke gå dypt ned i huden for å få de fjernet.

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo