Iktyose vulgaris (Fiskehud)

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Iktyose vulgaris (Fiskehud)

Hva er Iktyose vulgaris?

Iktyose vulgaris går ofte under navnet “Fiskehud”. Det er en arvelig tilstand der døde hudceller bygger seg opp, og gjør huden tørr og skjellete. Skjelling ved Iktyose vulgaris kan være tilstede ved fødselen, men debuteterer ofte i de første leveårene. De fleste har kun lettere plager med tørr hud, mens andre har mer utbredt utslett og er disponert for atopisk eksem.


Symptomer

De fleste med denne tilstanden er plaget av tørr og skjellete hud. Skjellene kan være hvite eller brune, og danner ofte en såkalt polygonal form. De som er hardest rammet utvikler små sår i huden som kan være vonde. Fiskehud ved Iktyose vulgaris rammer vanligvis albuene og leggene. Symptomene er mer uttalte om vinteren, og blir bedre om sommeren.


Typer iktyose

Iktyose vulgaris er generelt en mild hudsykdom. Det finnes andre typer Iktyose som gir mer uttalte symptomer.
 

  • Lamellær iktyose: Den alvorlige typen kalles også Kongenital iktyosiform erythrodermi. Tilstanden er tilstede ved fødselen. Større deler av kroppen dekkes av tykke skjell.

  • X-linked iktyose: Denne tilstanden rammer kun menn. Den kjennetegnes av brune skjell i huden på nakken, ryggen, armene og knærne.

  • Epidermolytisk hyperkeratose: Dette er en sjelden form for Iktyose som er tilstede ved fødselen. Tilstanden fører til sårdannelse i huden, og vorteliknende utvekster.


Behandling

En må ofte til en hudlege for å få korrekt diagnose av Fiskehud. Da tilstanden er kronisk er det viktig med regelmessig og daglig behandling av huden. Ved Oslo Hudlegesenter vil vi råd om bruk av spesielle fuktighetskremer med ulike virkestoffer for å tilby huden rikelig med fuktighet, og øke hudens evne til å holde på fuktighet. 

 
Iktyose vulgaris (Fiskehud)