Pityriasis alba

Pityriasis alba

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Pityriasis alba

Pityriasis alba

Pityriasis alba er en hudtilstand som i all hovedsak rammer barn og unge voksne (3-16 år). Tilstanden ses som runde og ovale rosa skjellende områder i huden. I etterkant, når rødheten har trukket seg tilbake, har man et hvitt merke i huden. Tilstanden har en tendens til å blusse opp om sommeren. De med mørk hudtype er spesielt utsatte. De vanligste områdene som rammes er kinn, rundt munn, panne, hals og skuldre.


Årsak

Årsaken er ikke fullt ut kjent. Man mistenker at det skyldes en lett eksemreaksjon i huden. Andre risikofaktorer inkluderer høy luftfuktighet, parfymerte såper, tette klær og stress. Det er en overhyppighet av Pityriasis alba hos barn med Atopisk eksem og Astma.

 

Behandling

Det er viktig å stille riktig diagnose, og skille fra andre hudsykdommer. Særlig soppinfeksjoner kan gi et ganske likt utslett. Pityriasis alba trenger ingen behandling, og går som regel over av seg selv i løpet av noen måneder. Enkelte kan ha utslettet over lengre tid (2-3 år). Det er anbefalt å bruke regelmessig fuktighet på rammede områder. Hvis området klør vil legen vurdere å skrive ut  en resept på en svak kortisonkrem eller Protopic krem. 

Pityriasis alba