Behandling av kviser

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Informasjon om kviser

Akne rammer på et eller annet tidspunkt 80% av de mellom 11 og 30 år. For de som er hardest rammet kan ubehandlet akne føre til arrdannelse, depresjon og sosiale problemer.Kviseplager er generelt mest uttalt i  alderen 16-17 år hos jenter, og alderen 17-18 år hos gutter. Det er viktig å komme tidlig til behandling for å unngå arr i huden. 
 

Årsak til kviser

Det er flere årsaker til at man får kviser. De viktigste er (1) tilstopping av utførselsgangene fra talgkjertlene og hårsekken med dannelse av hudormer (Mikrokomedoner), (2) påvirkning av hudbakterier, (3) overproduksjon av talg (Sebum) og (4) frigjøring av signalmolekyler som fører til betennelse i huden.

Kviser begynner med at utførselsgangene til talgkjertlene tettes mer eller mindre igjen. Her vil det da dannes en liten plugg som kan utvikle seg til en hvit eller svart hudorm (komedon), eller en betent rød kvise. Oppsamlingen av talg fører til overvekst av bakterien Propionibacterium acnes som igjen skaper betennelse. Akne går ofte i familier, så en arvelig komponent er også medvirkende.


Debut av kviser

Kviser begynner som regel i tidlig pubertet. I denne aldersgruppen begynner binyrebarken å produsere økt mengde hormoner (Androgener) som igjen øker produksjonen av talg. Noen er ekstra følsomme for slike kjønnshormoner. Risikoen for akne når et maksimum i 17-19 års alderen og avtar deretter. 


Symptomer

Akne begynner vanligvis med noen få hudormer (Komedoner) i pannen. Lukkede Komedoner (hvite hudormer) ses som hudfargede eller hvite små nupper i huden.  Åpne Komedoner (sorte hudormer) ses som utvidede porer med en sort ”prikk” i midten. Det utvikler seg deretter til å involvere større deler av ansiktet, haken og halsen. Fullt utviklet ser man en blanding av åpne og lukkede Komedoner, og et variabelt antall betente røde kuler (papler) og verkebyller (pustler). De som er hardest rammet får også akne på ryggen og brystkassen med dannelse av større dype hudcyster og kuler (Nodulocystisk akne). 
 

Kviser og ytre faktorer

Mange med kviser synes det er kosmetisk skjemmende og bruker kosmetikk og dekkremer. Det er utført flere studier på akne og matinntak som nylig ble oppsummert i en nylig oversiktsartikkel. Det er ingen holdepunkter for at sjokolade, fettinntak eller salt er årsak til kviseplager. Medisiner som Steroider, Litium og visse epilepsimedisiner kan også forårsake kviser. Man får ikke kviser av dårlig hygiene!


Kviser og psyken

Flere studier har vist at kviseplager kan forårsake psykiske problemer. Både angst, depresjoner og sosiale problemer er assosiert med kviseplager. Således er det av betydning at man oppsøker lege slik at man kan få den beste behandlingen.

Behandling av kviser

Den amerikanske hudlege foreningen ”American Academy of Dermatology” anbefaler at man oppsøker en hudlege dersom:

 • Du er flau over kvisene dine.

 • Kvisene dine gjør deg sky, deprimert eller pessimistisk.

 • Du er frustrert over kviseplagene.

 • Akneplagene påvirker dine resultater på skolen.

 • Akneplagene hemmer deg sosialt.

 • Om du i tillegg til hudormer har verkebyller og røde prikker i huden.

 • Du har forsøkt reseptfrie medisiner og disse ikke har virket.

 • Om det har tendens til å danne seg arr eller pigmentforandringer når kvisene går bort.  


Diagnostikk ved akne

Det tas vanligvis ingen prøver. Hormonprøver tas hos kvinner hvis man har mistanke om unormale hormonelle årsaker til kviseplagene. 

Oslo Hudlegesenter har 5 erfarne hudleger som tilbyr det siste innen behandling av uren hud og akne.


Referanser

 • Strauss JS, Krowchuk DP, Leyden JJ et al. Guidelines of care for acne vulgaris
  management. J Am Acad Dermatol. 2007;56:651-63.
 • Thiboutot D, Gollnick H, Bettoli V et al. New insights into the management of acne: an update from the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne group. J Am Acad Dermatol. 2009 May;60(5 Suppl):S1-50.
 • Zaenglein AL, Thiboutot DM. Expert Committee Recommendations for Acne Management.
  Pediatrics 2006;118;1188-1199.
 • Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol. 2009, 48;339-347.