Informasjon om soleksem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Informasjon om soleksem

Soleksem kalles på fagspråket Polymorf lysdermatose. Det hentyder til en tilstand der man får en eksemreaksjon i huden ved eksponering for sollys. Ordet Polymorf hentyder til at utslettet kan se veldig forskjellig ut fra person til person.

Hvem får soleksem?

Alle kan rammes av soleksem, men det er vanligere hos de med lys hudtype og hos
kvinner. Unge mennesker alderen mellom 20-40 år er spesielt utsatt. Symptomene forsvinner som regel om vinteren, og kommer på våren når solen blir sterkere.


Årsak

Den eksakte årsaken til soleksem er fortsatt ikke kjent. Vi vet at ultrafiolette stråler utløser utslettet. Hvilke typer stråler man reagerer på kan variere fra person til person. Både UVA og UVB stråler kan gi eksemforandringer. En teori er at sollyset fører til en kjemisk endring i huden. Dette starter en immunologisk reaksjon med påfølgende utslett.


Symptomer
Symptomene kommer kort tid etter eksponeringen for sollys. Varigheten fra eksponering til symptomer varierer, men kan være så kort som etter 20 minutter. I løpet av noen timer utvikler det seg et rødt utslett som kan inneholde blemmer. Slik eksem ledsages av kløe. Alvorlighetsgraden varierer fra person til person. Utslettet er vanligst på de områdene som eksponeres for sol slik som armene og brystkassen. Utslettet går over i løpet av 4-7 dager så lenge man unngår ny soleksponering. Symptomene pleier å bli bedre utover sommeren, etter hvert som huden herdes og soltoleransen øker.Diagnostikk

Soleksem diagnostiseres basert på sykehistorien. Ved usikkerhet tas en lystest. Det tas noen ganger hudprøver og blodprøver med tanke på andre sykdommer som kan gi solømfintlighet. Lystesting gjøres på hudavdelinger.


Behandling
Et utbrudd med utslett forsvinner av seg selv. Utslettet kan behandles med en kortisonkrem og fuktighetskremer for å oppnå raskere bedring. Ved uttalte forandringer gis noen ganger en kort kur med kortisontabletter.Hvordan forebygges soleksem?


De med soleksem må være forsiktige ved soleksponering, spesielt om våren. En bør være forsiktig når solen er på sitt sterkeste, og bruke solkrem regelmessig. Hos de fleste vil slik forebygging være tilstrekkelig. For de som er hardest rammet vil en hudlege vurdere indikasjon for lysbehandling for å herde huden, eller tablettbehandling med Plaquenil. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo