Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Keratosis pilaris atrophicans


Keratosis pilaris atrophicans er et fellesbegrep på en gruppe hudtilstander relatert til keratosis pilaris. De kjennetegnes av unormal forhorning av det ytterste hudlaget rundt utførselsgangene fra hårsekken. Ved keratosis pilaris atrophicans kan det også danne seg arr som følge av betennelsen.


Hva er symptomene?


Keratosis pilaris atrophicans hentyder på en gruppe tilstander som kan forekomme alene eller samtidig. 

  • Keratosis pilaris atrophicans faciei: Denne tilstanden kalles av mange hudleger også ulerythema ophyrogenes. Utslettet kjennetegnes av rødhet, små arr og ru hud på den ytre delen av øyenbrynene. Med tid kan man miste den ytterste delen av øyebrynet. Utslettet debuterer i barnealder.
  • Atrophoderma vermiculatum: Kjennetegnes av mange små nedsunkne arr på kinn og overleppe. Utslettet debuterer i barnealder.
  • Keratosis follicularis spinulosa decalvans: Kjennetegnes av arrdannende forandringer i hodebunn og øyenbryn. I huden ses røde forhorninger rundt åpningen av hårene. Debuterer i barnealder.


Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen stilles ved en undersøkelse av huden av hudlege.Hvordan behandles keratosis pilaris atrophicans?


Det finnes ingen behandling som kurerer hudforandringene, men mange kremer som gjør det bedre. Mest brukt er kremer med propylenglykol, melkesyre, fruktsyre eller A-vitaminsyre. Bruk av karlaser kan vurderes mot rødhet, men effekten er variabel. 

23-02-2016