Plages du med nuppete hud på armer og ben?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av ru hud. Det rammer vanligvis baksiden av armene, og fremsiden av lårene. Keratosis pilaris er et kosmetisk hudproblem, som kan bedres ved bruk av riktige produkter.


Keratosis pilaris

Vi regner med at 50-80% av tenåringer, og 40% av voksne har Keratosis pilaris. Således er det en av de aller vanligste hudtilstandene.


Symptomer

Typisk er rue, nuppete og ofte røde prikker i huden. Hudforandringene er sentrert rundt utløpsgangene til hårene. De er vanligst på baksiden av overarmene og fremside av lårene, men kan også forekomme andre plasser, som i ansiktet. Om man drar hånden over huden kjennes det som regel ut som ”sandpapir”. Tilstanden er ufarlig, og hovedsakelig et kosmetisk problem. Utslettet er mest synlig om vinteren, og bedres om sommeren.


Relaterte tilstander

Ulerythema (Keratosis pilaris atroficans/Keratosis pilaris rubra faciei) er en tilstand relatert til Keratosis pilaris. Her får man mer synlige forandringer i ansiktet. Det kjenntegnes av rue nupper i kinnene og rødhet og prikker langs øyenbrynene. De med Ulerythema er også plaget med rødhet i ansiktet. Noen får også små hvite prikker i huden (Milier) samt hudormer. Ved Ulerythema kan man få hudforandringer som likner på arr.


Årsak 

Tilstanden er arvelig betinget, og skyldes unormal forhorning av det øverste hudlaget rundt utførselsgangene fra hårsekken til huden.


Behandling 

Hudforandringene er mest synlige i barne- og ungdomsårene. De blir deretter mindre i voksen alder. Imidlertid er det svært vanlig å ha en grad av hudforandringer hele livet. Det er ingen behandling som ”kurerer” Keratosis pilaris. Det finnes gode hudprodukter som vil gjøre huden bedre. Det er viktig å bruke riktige hudprodukter, og disse bør brukes fast. Når man avslutter å behandle huden kommer den rue huden tilbake. Mest brukt er kremer som inneholder glykolsyre, Karbamid, Melkesyre eller Propylenglykol. Våre hudleger gir veiledning i optimal lokalbehandling
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo