Behandling av kjønnsvorter

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter skyldes en virusinfeksjon med et virus som heter Humant papillomvirus (HPV). Det finnes mer enn 100 typer av dette viruset, hvorav ca 40 kan føre til kjønnsvorter. Smitte er svært utbredt i befolkningen. De fleste smittes de første årene etter seksualdebuten. 
 

Kjønnsvorter

Med kjønnsvorter mener man synlige vorter på kjønnsorganene og i endetarmsområdet. Kondylomene kan se forskjellige ut og være fra millimeter til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av varierende størrelse. Det er normalt med små utvekster ved inngangen til skjeden og rundt kanten av penishodet. Utvekster som er nye eller som vokser, kan være Kondylomer.


Forekomst

Papillomaviruset er svært vanlig. Åtte av ti av alle seksuelt aktive vil en eller annen gang ha hatt en genital HPV-infeksjon. Den er spesielt vanlig i de første årene etter at man har debutert seksuelt. Det er like vanlig hos menn som hos kvinner. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, da de oftest er smittet uten å ha synlige vorter.


Smitte

De fleste vil bli smittet og ha en forbigående infeksjon med Papillomavirus en eller annen gang i løpet av livet. Viruset kan finnes overalt i underlivet, også der hvor det ikke er synlige Kondylomer. Overføringen skjer ved direkte intim kontakt. Etter smittetidspunktet tar det uker og måneder, opp til et år før man får synlige vorter. Dette gjør at det kan være vanskelig å vite når og fra hvem man har fått infeksjonen. Kondylomer behøver derfor ikke være et tegn på utroskap.


Behandling

Vortene forsvinner som regel av seg selv etter 1-2 år med hjelp av kroppens eget immunforsvar. Av denne grunnen er det ikke alltid nødvendig med behandling. Om Kondylomene gir plager eller er til sjenanse kan de behandles lokalt med ulike midler. Behandlingen består enten av å fryse vorten, pensle den med trikloreddiksyre eller å behandle den med diverse kremer eller linimenter (Wartec, Condyline, Aldara). Selv om synlige vorter fjernes påvirker det, i liten grad, selve viruset, bortsett fra at virusmengden minskes. Alle blir kvitt Kondylomene. Det kan ta måneder eller år før immunforsvaret har fjernet viruset.


Kan man ha kjønnsvorter uten å vite det?

Viruset kan finnes i underlivet uten at det gir Kondylomer eller andre synlige plager. Papillomavirusinfeksjon i livmorhalsen er vanlig hos unge kvinner, og gir ingen symptomer.


Kjønnsvorter og kreft

Synlige kjønnsvorter fører ikke til kreft i huden. Noen andre typer av Papillomavirus (såkalte høyrisikotyper) kan gi opphav til celleforandringer på livmorhalsen. Disse celleforandringene kan i noen tilfeller, over tid, utvikle seg til kreft. Slike celleforandringer kan oppdages ved en celleprøve fra livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-70 år bør derfor følge det nasjonale screeningprogrammet og ta prøver hvert 3. år. På denne måten kan man oppdage og behandle celleforandringer før det utvikles kreft.

 

Kan man testes for papillomavirus?

Diagnosen Kondylomer kan bare bekreftes hvis Kondylomene er synlige. Du kan se selv eller be en lege undersøke deg. Hvis Kondylomene finnes i skjeden eller på livmorhalsen, oppdages dette kun ved gynekologisk undersøkelse eller ved hjelp av en celleprøve. Det finnes i dag tester som kan påvise Kondylomviruset. Disse testene brukes ikke rutinemessig. Ved påvist celleforandringer med uklar diagnose, kan det være indikasjon for testing.


Kjønnsvorter og graviditet

Kondylomer gir ikke fosterskader og påvirker ikke graviditeten eller fødselen. På grunn av de forandringer som skjer i kroppen under graviditeten, kan Kondylomene vokse og bli flere. De forsvinner oftest av seg selv etter fødselen. Man skal derfor helst vente med behandling til etter fødselen.


Hvordan unngå å få kjønnsvorter

Kondom brukt på riktig måte, dvs fra forspillet og deretter under hele samleiet, gir god, men dessverre ikke fullgod beskyttelse mot Kondylomer. Har du fast partner du har vært seksuelt sammen med flere ganger uten å bruke kondom har dere allerede smittet hverandre. Det er ikke farlig å ha sex for de som har Kondylomer. Det kan gjøre vondt pga sprekkdannelser eller i forbindelse med behandling.


Fortelle partner om kjønnsvorter?

Til forskjell fra f.eks. Chlamydia, Gonoré og Hiv-infeksjon omfattes ikke Kondylomer av Smittevernloven. Å informere en ny partner om at du har eller har hatt Kondylomer kan aldri bli et absolutt pålagt krav siden mange mennesker er bærere eller har vært bærere av Papillomavirus uten å vite det. Om du har innledet et nytt forhold avgjør du selv hva du vil fortelle dersom dere vil slutte å bruke kondom. Ved samleie med tilfeldige partnere bør du bruke kondom da Papillomaviruset kan overføres svært lett.


Kan man smittes med papillomavirus flere ganger?

Man kan kun smittes én gang av samme type Papillomavirus. En oppblussing av Kondylomer betyr derfor ikke at man er smittet på nytt. Imidlertid kan man smittes av andre typer Papillomavirus på et senere tidspunkt dersom man utsettes for dette, f.eks. ved partnerbytte.


Munnsex og kjønnsvorter

Kondylomer kan forekomme i munnhulen, men det er svært sjelden.


Analsex og kjønnsvorter

Kondylomer kan smitte ved analsex. Både kvinner og menn kan få Kondylomer i anus uten å ha hatt analsex.


Bør jeg sjekke meg om min partner har kjønnsvorter?

Om din partner har Kjønnsvorter og du selv ikke har noen plager eller symptomer er det ingen grunn til å gå til lege. Dersom du er en kvinne over 25 år bør du få tatt en celleprøve. Selvsagt kan du bli undersøkt om du ønsker det. Foreløpig finnes det ingen behandling som kan fjerne viruset som er årsaken til Kondylomer. Det forskes for å utvikle metoder som stimulerer kroppens eget immunforsvar mot Papillomaviruset. Vaksine som beskytter mot infeksjonen kom i 2007. Den har forebyggende effekt mot infeksjon av de virustypene som inngår i vaksinen.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo