Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Kjønnsvorter


Kjønnsvorter skyldes en virusinfeksjon med et virus som heter Humant papillomvirus (HPV). Det finnes mer enn 100 typer av dette viruset, hvorav ca. 40 kan føre til kjønnsvorter. Smitte er svært utbredt i befolkningen. De fleste smittes de første 
årene etter seksualdebut. Mange har infeksjonen i huden uten at de har synlige vorter. Hvis man blir smittet av viruset kan det ligge i huden over lang tid (i noen tilfeller år) før man får vorter. Man kan altså ha blitt smittet for lang tid siden uten at man har vært klar over det. Det er derfor også vanskelig å vite hvor smitten har kommet ifra.


Hvordan ser kondylomer ut?


Med kondylomer mener man synlige vorter på kjønnsorganer og i endetarmsområdet. Kondylomene kan se forskjellige ut og være fra millimeter- til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av varierende størrelse. Det er normalt med små utvekster ved inngangen til skjeden og rundt kanten av penishodet. Utvekster som er nye eller som vokser, kan være kondylomer.


Hvor vanlig er det med kondylomer i underlivet?


Papillomavirus er svært vanlig. Åtte av ti av alle seksuelt aktive vil en eller annen gang ha hatt en genital HPV-infeksjon. Den er spesielt vanlig i de første årene etter at man har debutert seksuelt. Det er like vanlig hos menn som hos kvinner. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, da man oftest er smittet uten å ha synlige vorter.


Hvordan får man kondylomer?


De fleste vil bli smittet og ha en forbigående infeksjon med papillomavirus en eller annen gang i løpet av livet. Viruset kan finnes overalt i underlivet, også der hvor det ikke er synlige kondylomer. Overføringen skjer ved direkte intim kontakt. Etter smittetidspunktet tar det uker og måneder, opp til et år før man får synlige vorter. Dette gjør at det kan være vanskelig å vite når og fra hvem man har fått infeksjonen. Kondylomer behøver derfor ikke være tegn på utroskap.


Hvordan behandles kondylomer?


Vortene forsvinner som regel av seg selv etter 6-12 måneder med hjelp av kroppens eget immunforsvar. Av den grunn er det derfor ikke alltid nødvendig med noen form for behandling. Hvis kondylomene gir plager eller er til sjenanse kan de behandles lokalt med ulike midler. Behandling består enten av å fryse vorten, pensle den med trikloreddiksyre eller å behandle den med diverse kremer eller liniment (Wartec, Condyline, Aldara). Selv om synlige vorter fjernes påvirker det selve viruset i liten grad, bortsett fra at virusmengden minsker. Alle blir kvitt sine kondylomer selv. Dette tar måneder eller år når immunforsvaret har fjernet viruset.


Kan man ha kondylomer uten å vite om det?                  


Ja, viruset kan finnes i underlivet uten at det gir kondylomer eller andre synlige plager. Papillomavirusinfeksjon i livmorhalsen er vanlig hos unge kvinner, og gir ingen symptomer.


Kan kondylomer føre til kreft?


Synlige kondylomer kan ikke føre til kreft i huden. Noen andre typer av papillomavirus (såkalte høyrisikotyper) kan gi opphav til celleforandringer på livmorhalsen. Disse celleforandringene kan i noen tilfeller over tid utvikle seg til kreft. Slike celleforandringer kan oppdages ved en celleprøve fra livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-70 år bør derfor følge det nasjonale screeningprogrammet og ta prøver hvert 3. år. På denne måten kan man oppdage og behandle celleforandringer før det utvikles kreft.


Kan man testes for papillomavirus?


Diagnosen kondylom kan bare bekreftes hvis kondylomene er synlige. Du kan se selv eller be en lege undersøke deg. Hvis kondylomene finnes i skjeden eller på livmorhalsen, oppdages dette kun ved gynekologisk undersøkelse eller ved hjelp av celleprøve. Det finnes i dag tester som kan påvise kondylomvirus. Disse tester brukes ikke rutinemessig. Ved påvist celleforandringer med uklar diagnose, kan det være indikasjon for testing.


Hva hender dersom jeg har kondylomer og blir gravid?


Kondylomer gir ikke fosterskader og påvirker ikke graviditet eller fødsel. På grunn av de forandringer som skjer i kroppen under graviditet, kan kondylomene vokse og bli flere, men forsvinner oftest av seg selv etter fødselen. Man skal derfor helst vente med behandling til etter fødselen.


Hvordan unngår jeg å få kondylomer?


Kondom brukt på riktig måte dvs. fra forspillet og deretter under hele samleiet, gir god men dessverre ikke fullgod beskyttelse mot kondylomer. Har du fast partner du har vært sammen med flere ganger uten å bruke kondom har dere allerede smittet hverandre. Det er ikke farlig å ha sex for den som har kondylomer, men det kan gjøre vondt pga. sprekkdannelser eller i forbindelse med behandling.


Bør jeg fortelle min partner at jeg har eller har hatt kondylomer?


Til forskjell fra f.eks. chlamydia, gonoré og hiv-infeksjon omfattes ikke kondylomer av Smittevernloven. Å informere en ny partner om at du har eller har hatt kondylomer kan aldri bli et absolutt pålagt krav siden mange mennesker er bærere eller har vært bærere av papillomavirus uten å vite det. Hvis du har innledet et nytt forhold avgjør du selv hva du vil fortelle hvis dere vil slutte å bruke kondom. Ved samleie med tilfeldige partnere bør du bruke kondom da papillomaviruset kan overføres svært lett.


Hvordan er det med smittefare når jeg engang har hatt kondylomer?


Noe klart og entydig svar på dette spørsmålet kan ennå ikke gis. I praksis kan man betrakte seg som smittefri hvis man har vært uten synlige kondylomer i et halvt års tid.


Kan jeg smittes flere ganger av papillomavirus?


Man kan kun smittes én gang av samme type papillomavirus. En oppblussing av kondylomer betyr derfor ikke at man er smittet på nytt. Men man kan smittes av andre typer papillomavirus på et senere tidspunkt dersom man utsettes for dette f.eks. ved partnerbytte.


Munnsex og kondylomer?


Kondylomer kan forekomme i munnhulen, men det er svært sjelden.


Analsex og kondylomer?


Kondylomer kan smitte ved analsex. Men både kvinner og menn kan få kondylomer i anus uten å ha hatt analsex.


Bør jeg sjekke meg hvis min partner har kondylomer?


Hvis din partner har kondylomer og du selv ikke har noen plager eller symptomer er det ingen grunn til å gå til lege. Men hvis du er en kvinne over 25 år bør du få tatt en celleprøve. Men selvsagt kan du gå og bli undersøkt hvis du ønsker det og for å få svar på eventuelle spørsmål. Foreløpig finnes det ingen behandling som kan fjerne viruset som er årsaken til kondylomer. Det forskes for å utvikle metoder som stimulerer kroppens eget immunforsvar mot papillomavirus. Vaksine som beskytter mot infeksjonen kom i 2007. Den har forebyggende effekt mot infeksjon av de virustypene som inngår i vaksinen.13-05-2016