Kobolt

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Kobolt  

TRUE TEST® viser at du har kontaktallergi mot kobolt

Når kobolt kommer i kontakt med huden kan du få eksem. Kortvarig eller sporadisk kontakt trenger ikke forårsake problemer.  

 

Kobolt er et sølvaktig metall med mange lignende egenskaper som sølv og nikkel, og det kombineres ofte med disse metallene i legeringer. 
 

Hvor finnes kobolt?  

Kobolt finnes i en lang rekke metallbelagte gjenstander som spenner, knapper, metallfester, glidelåser, mynter, kjolepynt, verktøy, redskaper, instrumenter og nøkler. Det brukes for å avsette blå, grønn og gul farge i keramikk, lær, glass og maling, og som tørkestoff i oljebasert maling, lakk, skriveblekk og emalje. Videre brukes kobolt som pigmentfarge i lysebrun hårfarge og sminke, og noen ganger i blå tatoveringer. Kobolt kan finnes i vitamin B12 og i dentalt implantatmateriale. 

 

I industrien blir kobolt hovedsakelig brukt i metallegeringer og som bindemiddel for tungsten (wolfram) i hardt metall. Kobolt finnes i magneter, sveisetråd og sveiseprodukter av rustfritt stål. 

 

Eksponering for kobolt i industrien kan også skje fra sement, glass, smøreoljer og dyrefôr. Kobolt brukes i produksjon av bildekk, som oksideringsmiddel i eksosrør og som katalysator i produksjonen av tereftalat, polyester og akrylatplastikk. 
 

Hvordan unngå kobolt

Kobolt finnes ofte i nikkelbelagte gjenstander. Bruk klær som ikke inneholder metall. Erstatninger for kobolt kan være plastikk, rustfritt stål, sølv, gull eller platina. 

 

Metalliske gjenstander som kan være vanskelig å unngå, slik som nøkler eller dørhåndtak, kan påføres flere lag med blank neglelakk eller polyuretan lakk. Større gjenstander kan dekkes med plast, for eksempel dersom man er frisør eller tekstilarbeider og bruker forskjellige metallverktøy i løpet av arbeidsdagen. Hvis mulig, velg sakser og annet verktøy med håndtak av plast, tre eller rustfritt stål. 

 

Bruk kun produkter som såper, deodoranter eller hårfargemidler som har en fullstendig varedeklarasjon og som ikke inneholder kobolt. 

 

Reaksjoner på instrumenter som tannleger eller leger bruker er lite sannsynlig ettersom kontakten er kortvarig. Reaksjoner på ortopediske implantater er sjeldne. 

 

Du bør unngå arbeid i miljøer som medfører metallstøv og etsing fra kobolt, metallsalter fra galvanisering, samt våt sement, våt alkalisk leire, maling, lakk, skriveblekk og dyrefôr som er anriket med kobaltsalter. Hvis mulig bør du unngå arbeid som medfører at huden blir våt, ettersom fuktighet gjør at kobolt lettere trenger inn i huden. 

 

Mistenker du at du eksponeres for dette allergenet på arbeidsplassen, bør du rådføre deg med din arbeidsgiver om et produktsikkerhetsblad. 

 

Informer helsepersonell om at du er allergisk mot kobolt. 

 

Vær oppmerksom på  

 

Synonymer for kobolt 

 • Kobolt blå
 • Koboltklorid
 • Koboltholdig klorid (Cobaltous chloride)
 • Koboltholdig kloridhexahydrat (Cobaltous chloride hexahydrate) 
 • Kobolt diklorid 
 • Kobolt (II) kloridhexahydrat 
 • Hexahydrat

 

Denne listen er ikke fullstendig.

 

Når du kjøper produkter som kan komme i kontakt med huden, undersøk alltid innholdsfortegnelsen for å se om de inneholder stoffer fra listen ovenfor. Er du i tvil kan du kontakte lege eller apotek for alternative produkter. 

 

Denne informasjonen erstatter ikke informasjon gitt av din lege, men skal kun sees som et supplement til denne.   


Referanser

 • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
 • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
 • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
 • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo