Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Kortisonkremer


Kortisonkremer har vært brukt innenfor hudfaget siden slutten av 1950 tallet. De har betennelsesdempende effekt på flere hudlidelser, inklusiv atopisk eksem og psoriasis. De kalles også kortikosteroid kremer og steroid kremer. Kortisonkremer kan deles opp i 4 ulike grupper avhengig av deres styrke. Som en tommelfinger regel velger man den svakeste kremen som gir effekt.


Hvilke styrker av kortisonkremer finnes

  • Klasse 1: Svakeste klassen av kortisonkremer. Inkluderer mildisone og hydrokortison

  • Klasse 2: Svakere kortison kremer. Inkluderer kremer som locoid og apolar.

  • Klasse 3: Sterkere type kortison krem. Inkludere kremer som betnovat, ibaril, flutivate og synalar.

  • Klasse 4: Dermovat. Dette er den sterkeste kortisonkremen  


Bivirkninger av kortisonkremer


Med riktig bruk er risikoen for bivirkninger liten. En hudlege setter ofte opp en nedtrappingsplan ved bruk av slike virkestoffer, og det anbefales at man følger denne fast. Overdreven og langtidsbruk kan gi visse komplikasjoner i huden. Det er dog viktig å understreke at den største feilen man gjør er å være redd for kortisonkremer, og underbehandle hudsykdommen sin. Potensielle bivirkninger inkluderer: 

Risiko for bivirkninger øker med mengde brukt, styrke på kremen og hudproblemet som behandles. Kortisonkremer er en meget effektiv medisin, og standardbehandling for eksem og psoriasis. Ta kontakt med hudlege for råd om korrekt bruk og vedlikeholdsbehandling hvis nødvendig. 


Ulike typer kortison produkter


Kortisonkremer kan brukes i ulike formuleringer. De leveres som salve, kremer, flytende oppløsninger og emulsjoner (skum). Kremer er generelt best på væskende og betente områder. Salve brukes ofte på tørr og skjellende hud slik som psoriasis. Flytende oppløsninger er særlig mye brukt i hodebunn.


Hvordan velger man styrke på kortisonkremen


En hudlege vil gi deg råd om korrekt bruk. Valg av styrke vil avhenge av hva man behandler, utbredelse, lokalisasjon og alder. Generelt brukes sterkere kortison kremer på kropp, og svakere i ansikt og hudfolder. Huden på hender trenger ofte en sterkere kortisonkrem enn ansiktet da huden er tykkere.


Vedlikeholdsbehandling med kortisonkrem


For en del hudsykdommer er det nødvendig å bruke kortisonkrem fast over lengre
tid for å få kontroll på sykdommen. Dette forhindrer også oppbluss. Den totale mengden man bruker av kortison vil ofte bli langt mindre ved slik vedlikeholdsbehandling, enn å bruke større mengder kun ved oppbluss. En hudlege vil gi råd om hvordan vedlikeholdsbehandling gjøres optimalt. En ikke uvanlig oppskrift er å bruke kortisonkrem 1-2 dager i uken fast, og kombinere dette med fuktighetskrem. En må her velge korrekt styrke avhengig av lokalisasjon og utbredelse.


Kan man bruke fuktighetskrem og kortisonkrem samtidig?


Ja. Dette er en vanlig kombinasjonsbehandling ved både eksem og psoriasis. Det er lurt å ta på fuktighetskremen først og la den trekke inn i huden en 10-15 minutters tid. Deretter kan man ta på kortisonkremen. Det er fordelaktig å ta på kortisonkrem på fuktig hud.


Vanlige feil ved bruk av kortisonkrem


Den vanligste feilen er at man bruker for lite. Vi ser ofte barn som blir ”underbehandlet” grunnet frykt for bivirkninger. Resultatet av dette blir ofte mangel på sykdomskontroll, og faktisk økt behov for kortisonkrem over tid. Hos de fleste med betent hud er det generelt sett tilrådelig å behandle tilstrekkelig for å få kontroll over utslett, og så trappe ned behandlingen deretter. En motsatt feil er at man bruker for mye kortisonkrem. Enkelte fortsetter å bruke kortisonkrem daglig over lengre tid selv om utslettet har roet seg ned. Dette øker risikoen for bivirkninger som nevnt over.13-05-2016