Behandling av kviser

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Kviser - Behandling  


Behandling av kviser

Valg av behandling avhenger av alder, alvorlighetsgrad, andre sykdommer og om man  har tendens til arrdannelse. Hvis man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med dem. De fleste med kviser kommer i mål med lokalbehandling med diverse kvisekremer. De med mer uttalt Akne behandles i tillegg med tabletter. Det tar flere uker før man ser effekt uansett behandlingsmetode, og det er ikke uvanlig å måtte fortsette med behandling i flere år inntil man ”vokser av seg” kviseplagene. Det er vanlig å kombinere flere behandlingsformer som angriper ulike årsaker til at man får kviser:

(1) -økt talgproduksjonen, (2)-dannelse av hudormer,
(3) -betennelse i huden og (4) -bakterien P.acnes.

Råd mot kviser

 • Unngå at håret henger ned i ansiktet.

 • Ikke klem på kvisene, da dette kan gi arr og øke

  betennelsen.

 • Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter igjen porene.

 • Bruk foreskrevne produkter regelmessig. Det tar flere uker før de har full effekt.

  Hvis du bruker produktene regelmessig vil det forebygge nye utbrudd.

 • De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen. Det er, som oftest, du selv som ser de best.

  Ikke la en kvise ødelegge dagen din.

LOKALBEHANDLING

Det er flere kremer og oppløsninger som brukes til lokalbehandling av kviser (Akne vulgaris). De fleste av disse er reseptbelagte, og behandlingen foreskrives av lege. Under er en oversikt over alternative behandlingsformer. Et viktig prinsipp i behandling av kviser er såkalt kombinasjonsbehandling. Det vil si at man kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få best mulig effekt.

1. Retinoider (kremer med A-vitamin)

Topikale retinoider har vært brukt i behandling av akne siden 1962, og anses i dag som førstelinjebehandling for Akne. Dette gjelder både kviser med hovedvekt av hudormer, og betente kviser. Retinoider motvirker dannelse av Mikokomedonene som er utgangspunktet for Akne, og de kan kombineres med annen behandling. De motvirker dannelse av Komedoner (hudormer), åpner utførselsgangene til talgkjertlene og er betennelsesdempende. Flere kremer med A-vitamin finnes i dag på markedet. Mest brukt er Differin, Aberela og Epiduo. Aberela inneholder Tretinoin og har vært i bruk i flere år. Aberela kan, i starten, gi hudirritasjon. Mindre irriterende kremer er Differin som inneholder Adapalene. Epiduo er en ny kombinasjonskrem som inneholder Adapalene og Benzoylperoxid.

2. Benzoylperoxid

Benzoylperoxid er et reseptfritt alternativ til behandling av kviser. Virkestoffene motvirker bakterier i huden, demper betennelse og har også en viss effekt på hudormer (Komedoner). En fordel med Benzoylperoxid er at det ikke er påvist resistens mot behandlingen. Benzoylperoxid finnes i kremer som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl. For de med lett-moderat Akneplager kan slik behandling alene være tilstrekkelig. Leger kombinerer ofte Benzoylperoxid med antibiotikatabletter eller kremer med et lokalt antibiotikum. Slik kombinasjon kan være gunstig, da Benzoylperoxid forhindrer resistens mot antibiotika. Kremer med Benzoyperoxid kan, i starten, gi en viss hudirritasjon, samt misfarge klær og sengetøy.

3. Lokal antibiotika

Antibiotikum i linimentform eller som oppløsning dreper hudbakterier som medvirker til at man får kviser. Mest brukt i Norge er Clindamycin. Clindamycin finnes i form av Dalacin linimentoppløsning eller emulsjon. Clindamycin må foreskrives av lege. Dalacin kombineres ofte med Benzoylperoxid. Dette for å unngå at hudbakteriene blir resistente.

4. Azealinsyre

Azealinsyre finnes i kremer som Finacea og Skinoren. Preparatene inneholder Azelainsyre som hindrer vekst av de bakteriene som er aktive ved forekomst av Akne og dannelsen av Aknefremmende fettsyrer. Dessuten normaliserer virkestoffet dannelsen av det øverste hudlaget, slik at hudormer ikke utvikles. Disse kremene har altså en effekt mot bakterier, hemmer dannelse av fettsyrer og har en gunstig effekt for de med hudormer. Ved behandlingsstart, når gelen smøres på, kan man oppleve lokal hudirritasjon i form av rød, lett flassende hud og en følelse av svie eller en brennende fornemmelse. Disse bivirkningene er vanligvis milde og forbigående.

TABLETTBEHANDLING

De med uttalte Akneplager behandles med tabletter. Antibiotika i tablettform anses i dag som standardbehandling for de med moderat til mer alvorlig Akne. Tablettbehandlingen bør, i de aller fleste tilfeller, kombineres med lokalbehandling. 

1. Antibiotika

Antibiotikatabletter brukes i behandling av moderat til alvorlig Akne. De fungerer ved å hemme veksten av bakteriet Propionibacterium acnes, men har også en betennelsesdempende effekt. Antibiotikatabletter kan også ha en viss effekt mot hudormer (Komedoner), ved å dempe betennelsen rundt utførselsgangene til hårene. Den mest brukte gruppen av antibiotika brukt i behandling av kviser er såkalte Tetracycliner. Disse medisinene motvirker bakteriet P.acnes, som er medvirkende til kvisedannelse, og reduserer betennelsen i huden. De fleste har få bivirkninger av denne behandlingen. Mulige bivirkninger er kvalme, løs mage, soppinfeksjoner (oftest i underliv) og solømfintlighet. Varighet av behandlingen varierer fra 3-6 måneder. Tetracycliner skal ikke tas av gravide kvinner eller barn under 12 år. Tablettbehandling bør, nesten alltid, kombineres med kremer. Dette for å unngå resistente bakterier. For de som ikke tolererer Tetracycliner kan andre antibiotika vurderes, som f. eks. Erythromycin.

2. Hormonell behandling

Den vanligste hormonelle behandlingen for kviser er P-piller. Man har tidligere, i utstrakt grad, brukt P-piller som har en direkte motvirkende effekt på testosteronet. I økende grad har man gått over til bruk av vanlige P-piller. En mindre brukt hormonell behandling er Spironolaktone, som også motvirker de mannlige kjønnshormonene.

3. Isotretinoin / Roaccutan

Isotretinoin brukes for de med de alvorligste formene for Akne,  der annen behandling er uhensiktsmessig, eller man ikke har kommet til mål med annen behandling. For utskrivning av Isotretinoin vil man, som regel, måtte henvises til en hudlege. Det aktive virkestoffet hemmer produksjonen av talg, og reduserer betennelsen i huden. Mange, av de som gjennomgår behandling med Isotretinoin, vil bli kvitt kviseplagene sine. En vanlig behandlingsrunde varer i ca 3-6 måneder. Vanlige bivirkninger, under behandlingen, er tørr hud, sprukne lepper og tørrhetsfølelse i øynene. Dette motvirkes, for de fleste, greit med fuktighetskrem, leppepomade og kunstig tårevæske. Da Isotretinoin er fosterskadelig er det et veldig strengt regelverk rundt foreskrivning av disse medikamentene. Det er et absolutt at man ikke blir gravid under, og i en periode etter behandlingen, da det er en ekstremt høy risiko for at barnet vil bli født med misdannelser. Kvinner må følges med graviditetstest under behandlingen, bruke sikker prevensjon før oppstart, og kan kun få utskrevet resept for 1 måned av gangen.  Isotretinoin forskrives, i hovedsak, av hudleger, og man vil få en grundig informasjon om behandlingen før oppstart.

Behandling av Aknearr

Arr er den mest fryktede komplikasjonen av Akne. Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle arr, og arrdannelsen sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kviser. Man antar at 11% av menn og 14% av kvinner med Akne vil utvikle arr. Enkelte studier har vist en enda høyere forekomst. Arr etter kviser kan ta mange ulike former. Det er av betydning for eventuell behandling. Behandling av arr er generelt vanskelig. Man må ha realistiske forventninger. Kvisearr kan være opphøyde fra hudoverflaten (Hypertrofiske/Keloide) eller ses som søkk i huden (Atrofiske). Opphøyde arr kan hos enkelte gjøres mindre synlige ved å injisere kortison. Små søkk i huden (”Ice-pick scars”) kan fjernes kirurgisk. Lettgradig arrdannelse kan også forbedres med bruk av kjemisk peeling. For de med mer uttalte arrforandringer vil resultatet ikke være tilstrekkelig. Laserbehandling er et alternativ som kan være til nytte. Man må her ha realistiske forventninger. Karlaser (Vbeam, Pulsed dye laser) kan brukes for å avbleke røde arr. Fraksjonert laser (Erbium:YAG og CO2) er nyere behandlingsformer som også har vist gode resultater i kliniske studier. Slik behandling er ofte kostbar. Å forhindre arr med optimal og tidlig behandling er det primære mål.


Referanser

 • Strauss JS, Krowchuk DP, Leyden JJ et al. Guidelines of care for Acne vulgaris
  management. J Am Acad Dermatol. 2007;56:651-63.
 • Thiboutot D, Gollnick H, Bettoli V et al. New insights into the management of Acne: an update from the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne group. J Am Acad Dermatol. 2009 May;60(5 Suppl):S1-50.
 • Zaenglein AL, Thiboutot DM. Expert Committee Recommendations for Acne Management.
  Pediatrics 2006;118;1188-1199.
 • Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and Acne: a review of the evidence. Int J Dermatol. 2009, 48;339-347.