Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Kviser: alvorlige typerAlvorlig akne: Nodulocystisk akne


Nodulocystisk akne hentyder på de som er hardest rammet, og med en av de mer alvorlige typene kviser. Tilstanden rammer vanligvis ansikt, brystkasse og rygg. Typisk for denne typen kviser er dannelse av kuler (noduli) og cyster under huden som blir betent. Ubehandlet kan det føre til arr. Nodulocystisk akne rammer oftere menn enn kvinner.

 

Alvorlig akne: Akne konglobata

Akne 
konglobata er en mer uvanlig type akne der man får dype cyster i huden. Det er ikke uvanlig at det danner seg dype verkebyller (abscesser) og ganger under huden (sinuser). Dette kan føre til uttalt arrdannelse om det går ubehandlet. Ved akne konglobata er det vanlig å få store hudormer (makrokomedoner) og cyster som de kan komme verk ut av. Tilstanden er noen ganger assosiert med en annen hudsykdom som heter hidrosadenitt, og i veldig sjeldne tilfeller visse arvelige tilstander (PAPA syndrom).

 

Alvorlig akne: Akne fulminans

Akne fulminans er den mest alvorlige form for akne konglobata, og er heldigvis svært sjelden. Ved denne tilstanden får man et raskt innsettende utslett med alvorlig akne, feber, leddsmerter, tap av vekt og endringer i blodbildet på blodprøver. Bør ses av hudlege raskt.

 

Behandling
Behandling av alvorlig akne bør styres i regi av hudlege. Aktuellte tiltak er ulike typer antibiotika (tetracycliner), isotretinoin (roaccutan) og noen ganger bruk av kortison tabletter eller injeksjoner. 23-02-2016