Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Kviser: behandlingssvikt


Kviser er et betydelig problem for mange, og vi hører ofte at man ikke kommer til mål med behandlingen. Under er vår topp 8 årsaker til at man ikke blir bedre av kvisene: 

1. Behandlingen avsluttes for tidlig
Behandling av kviser er et maraton, og ikke en sprint. På enhver behandling som gis tar det tid før man ser effekt. Med de fleste kremer må man i hvert fall vente 2-6 uker før man kan forvente forbedring. En bør i hvert fall bruke en behandling minimum en måned før man vurderer om den fører til forbedring, og maksimal effekt kommer først etter 3 måneder. Mange av behandlingene for akne gir også noe irritasjon i huden, og mange kan oppleve en forverring den første tiden. Vi sier derfor ofte at ”det kan bli verre før det blir bedre”. Slik irritasjon i starten av en behandling er ikke grunn til å avslutte behandlingen.

2. Du bruker for mange produkter mot akne på en gang
Mange som sliter med kviser kjøper et arsenal av produkter for å raskt bli bedre. Hvis man ikke ser effekt bytter man til et annet produkt, eller bruker de i kombinasjon. En slik tilnærming til behandlingen ender ofte med irritasjon i huden, og man gir ikke huden tid til å bli bedre. Generelt bør man holde seg til en behandling, og etter tilrådning fra lege.

 3. Renser huden for mye
En cleanser kan ha god effekt mot akne når den brukes til normalt bruk. En vanlig feil er overdreven vasking og skrubbing av huden med tro at dette vil gjøre kvise plagene bedre. Slik skrubbing kan ødelegge hudens barriere, og øke betennelse i huden. Kviser skyldes ikke urenhet på huden, men en betennelse som ligger dypere ned i huden.

4. Bruker feil behandling og produkter
Det finnes en lang rekke produkter mot akne på markedet, og ingen fasit hva som er det beste for alle. En hudlege vil ofte være til hjelp i valg av den beste behandlingen. En bør unngå kosmetikk, fete kremer og andre behandlinger som tetter igjen porene. Fete og olje rike produkter kan forverre akne.

5. Jeg klemmer på kvisene
Det kan være fristende å klemme og trykke på kviser for å få dem bort. Kliniske studier har vist at dette øker risikoen for arr, og forlenger tilhelingstiden. Når man klemmer på en kvise dytter man infisert talg ned i huden, som kan gi ytterligere betennelse og hevelse. Slik dyp betennelse er assosiert med arr.

6. Tar ikke kontakt med hudlege
Som hudlege ser vi ofte at pasienter kommer veldig sent til vurdering hos en spesialist. Det er alltid enklere å få optimal behandling ved tidlig akne, enn når betennelsen har vedvart over lang tid. Behandlinger på resept er generelt mer effektive enn reseptfrie produkter. En kan også få sikker bekreftelse på at man faktisk har kviser, og ikke andre hudlidelser som rosacea og perioral dermatitt.

7.  Feil bruk av medikamentene
Hudleger bruker en lang rekke kremer og tabletter mot akne. Vi ser ofte at pasienter bruker disse produktene for mye – eller for lite. Det er tilrådelig at man holder seg til oppskriften tilrådet fra hudlege. Overforbruk fører til irritasjon og tørrhet. Underforbruk medfører manglende bedring. En annen vanlig feil er at man har fått utskrevet tetracyclin tabletter alene. Bruk av antibiotika uten noen medfølgende krem på huden vil føre til resistens og tap av effekt.

8. Stopper behandlingen for tidlig
En vanlig feil er at man slutter med all behandling så snart huden ser bedre ut. Kviser er en langvarig tilstand, og kommer raskt tilbake når man slutter å behandle huden. Det tar ofte 4-6 uker fra man slutter behandlingen til kvisene kommer tilbake. Hudleger tilråder ofte vedlikeholdsbehandling der man fortsetter bruk av kvisekremer for å holde utslettet borte. 

Linker
http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-a-g-akne---kviser.html  
23-02-2016