Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Laser mot hårvekst


Laser mot hårvekst

 


Hvorfor fjerne hår med laser? Hårfjerning med laser er den mest effektive metoden for varig fjerning av uønsket hårvekst. Laserbehandling gir langt bedre resultat enn andre metoder som elektrolyse, napping, barbering og voksing.


Hva er den mest effektive hårfjerningslaseren

Alexandrite, diode, Nd-YAG og BBL/IPL lasere er de mest effektive og moderne laserne som brukes til hårfjerning i dag. Med gjentatte behandlinger kan man oppnå 70-90% permanent hårreduksjon.


Hvordan virker en hårfjerningslaser?


Energien fra laseren varmer opp fargepigmentet i håret og hårroten slik at disse ødelegges. Vi har valgt å bruke en alexandrite laser fordi vi mener denne laseren er den best dokumentert og mest effektiv med minst risiko for bivirkninger. 


Hvilke områder kan behandles?


Alle områder med uønsket hårvekst kan laserbehandles. De vanligste områdene å behandle er legger, bikinilinjen, ansikt, armer og rygg.Kan alle behandles med laser mot hårvekst


Da alexandrite laseren varmer opp fargepigmentet i hårene egner behandlingen seg best for de med svart eller brunt hår. Man får liten eller ingen effekt på lyse eller grå hår. Pigmentet i selve huden vil også kunne bli påvirket, og lys hud påvirkes mindre enn mørkere hud.


Hvorfor trenger man flere behandlinger med laser mot hårvekst


Alle hår har en ”livssyklus” som består av en vekstfase, hvilefase og avstøtningsfase. Kun hår i vekstfasen inneholder nok pigment i roten til å bli permanent fjernet av hårfjerningslaseren. På armene er 20 % av hårene i vekst samtidig, i armhule 30 %, leggene 20-40 % og på overleppen og hake 60 %. Man må derfor gjennomføre flere behandlinger på samme hudområde for å få best mulig resultat. De fleste trenger 3-6 behandlinger for å få en reduksjon på 70-90 % av hårene. 


Hvor mange behandlinger er nødvendig?


Som regel inntrer betydelig bedring allerede etter 1-2 behandlinger med laser mot hårvekst. Det er fornuftig å regne med 3-6 behandlinger med 6-8 ukers intervall for å oppnå 70-90% hårreduksjon. For å oppnå best mulig varig hårreduksjon anbefales en vedlikeholdsbehandling en gang årlig.Viktige råd før behandling med laser mot hårvekst

  1. Vi anbefaler at man barberer det området som skal behandles 1 uke før behandlingen. Etter dette tidspunktet skal området ikke barberes. Man må heller ikke nappe, vokse eller tape de siste 4 uker før behandlingen.                                                 
  2. Unngå soling minst 6 uker før behandling fordi pigmentet i huden vil redusere effekten av hårfjerningslaseren, og øker risikoen for brannskade. Unngå soling de to første ukene etter behandlingen.
  3. Unngå irriterende kremer (kvise-, peeling-, slipekremer e.l.) siste 2-3 dager før behandling.


Hvordan føles behandlingen?


Hårfjerningslaseren medfører lite ubehag og strålestyrken individualiseres. Man kjenner et lite stikk ved hver laserpuls (skudd). Litt rødfarge og irritasjon av hårsekkene vil vare i noen timer og opp til 2-3 dager. Dette trenger vanligvis ingen behandling.


Kan behandlingen gi bivirkninger av laser mot hårvekst


Lett rødhet i huden kan vedvare i flere dager. Det er rapportert om sjeldne tilfeller av hyperpigmentering (huden blir mørkere), hypopigmentering (huden blir lysere) og arrdannelse etter hårfjerning. Pigmentforandringene normaliserer seg vanligvis over tid. Har du en mørkere hudtype vil man ved første konsultasjon behandle et testfelt for å unngå slike uønskede hudreaksjoner. Blemmer og sår er meget sjeldne problemer.13-05-2016