Behandling av leverflekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Leverflekker

Fjerning av leverflekker er en av de vanligste tilstandene våre hudleger behandler. En Solar lentigo er en pigmentflekk som skyldes eksponering for sollys.  


Leverflekk

En Leverflekk ses som en ensartet flekk i huden som varierer i farge fra lys til mørk brun. En Lentigo er en godartet forandring, men det er viktig å utelukke ondartede forandringer som kan likne. En Leverflekk er som regel flat og har en lysebrun eller mørkebrun farge. De varierer i størrelser fra å være kun få millimeter, til å bli flere centimeter store. Leverflekker er vanligst på soleksponerte området av huden som i ansiktet, på hendene, på skuldrene og på armene.
 

Årsaker

Forekomsten av Leverflekker øker med alder. Den viktigste risikofaktoren er soleksponering, enten i form av vanlig sollys eller ved bruk av solarium. Arv og hudtype er også av betydning for utvikling av Leverflekker.
 

Diagnostikk

Ved undersøkelsen brukes ofte et dermatoskop som forstørrer området. Det er viktig å utelukke føflekkreft eller såkalt Lentigo maligna. Ved usikkerhet tas en hudprøve (biopsi).
 

Hvilke tilstander kan liken på leverflekker

En Lentigo kan likne på flere andre pigmentflekker i huden. Dette inkluderer seboreiske keratoser (Talgvorter), føflekker og hudkreft (Lentigo maligna/Melanom).
 

Behandling av leverflekker

En Lentigo trenger ingen behandling. Noen ønsker dem likevel fjernet av kosmetiske grunner. Flere alternative behandlinger kan brukes: 

  1. Frysebehandling (Kryobehandling): De pigmenterte cellene er følsomme for kulde. En liten risiko for å etterlate en hvit flekk. 
  2. TCA peeling
  3. Laserbehandling: Våre hudleger har tilgang på det siste innen laserutstyr til fjerning av leverflekker. Mest brukt er BBL og Q-switchet Nd:YAG laser. 
  4. Fruktsyrer
  5. Blekende kremer

Forebygging 

Det viktigste er å bruke solkrem og solbeskyttelse regelmessig, spesielt midt på dagen når UV-strålingen er på det sterkeste.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo