Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Lichen nitidusHva er lichen nitidus


Lichen nitidus er en hudsykdom som er relater til lichen planus. Det er en relativt sjelden tilstand, og rammer ofte barn. Hudsykdommen er vanligst hos barn mellom 6-15 år, og rammer både jenter og gutter. Årsaken til tilstanden erukjent. Lichen nitidus er også assosiert med andre hudtilstander som atopisk eksem og tarmsykdommen morbus crohn. Noen ganger kan den gå i arv i familier.


Hvordan ser lichen nitidus ut


Det typiske ved lichen nitidus er små hudfargede ”prikker” i huden som rammer underarmer, baksiden av hender, penis, bryst, mage og rumpe regionen. Hvis man ser på forandringene ses de som bitte små 1-2 med mer utvekster som er runde og hudfargede. Hos de med mørk hud kan prikkene være lyse eller mørke. Hvis man tar hånden over huden kjennes den ru ut, og noen ganger kan man få lett skjelling i huden. Fleste har ingen plager, og det gir vanligvis ingen kløe. Ca. 10% vil også utvikle neglforandringer med sprekking og linjer.


Hvordan stilles diagnosen


Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden av hudlege. Hvis man er usikker tas en liten hudprøve.


Finnes det behandling for lichen nitidus


Lichen nitidus trenger vanligvis ingen behandling. Hos de fleste (2/3) går utslettet tilbake av seg selv i løpet av 1 år. Hvis man er plaget med kløe kan man ha hjelp av en svak kortisonkrem og regelmessig bruk av fuktighetskrem. I sjeldne tilfeller har man behov for lysbehandling, eller tablettbehandling. 

23-02-2016