Lichen nitidus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Lichen nitidus

Lichen nitidus

Lichen nitidus er en hudsykdom som er relater til lichen planus. Det er en relativt sjelden tilstand, og rammer oftest barn. Hudsykdommen er vanligst hos barn mellom 6-15 år, og rammer både jenter og gutter. Årsaken til tilstanden er kjent. Lichen nitidus er også assosiert med andre hudtilstander som atopisk eksem og tarmsykdommen Morbus crohn. Noen ganger kan sykdommen gå i arv i familier.


Symptomer

Det typiske ved Lichen nitidus er små hudfargede ”prikker” i huden som rammer underarmene, baksiden av hendene, penisen, brystet, magen og rumperegionen. Hudforandringene ses som bitte små 1-2 mm utvekster. De er runde og hudfargede. Hos de med mørk hud kan prikkene være lyse eller mørke. Om man tar hånden over huden kjennes den ru ut. Noen ganger kan man få en lett skjelling i huden. De fleste har ingen plager, og det gir vanligvis ingen kløe. Ca 10% vil også utvikle neglforandringer med sprekker og linjer.


Diagnostikk

Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden. Om man er usikker tas en liten hudprøve.


Behandling

Lichen nitidus trenger vanligvis ingen behandling. Hos de fleste (2/3) går utslettet tilbake av seg selv i løpet av 1 år. Om man er plaget med kløe kan det hjelpe med en svak kortisonkrem og regelmessig bruk av fuktighetskrem. I sjeldne tilfeller har man behov for lysbehandling eller tablettbehandling. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby          

Lichen nitidus