Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Lichen planopilaris


Lichen planopilaris er en arrdannende hudsykdom som rammer hodebunn. Den kan gi områder med hårtap (alopecia) og permanente arrforandringer. Tilstanden er relatert til lichen planus.

Hva er årsaken til lichen planopilaris
Lichen planopilaris er klassifisert som en arrdannende alopecia som rammer hodebunn. Den anses som en variant av hudsykdommen lichen planus som rammer huden. Lichen planopilaris rammer behårede områder der sykdommen forårsaker betennelse, hårtap og arrdannelse. Den eksakte årsaken til sykdommen er ikke kjent, men immunforsvaret er medvirkende i betennelsen.

Hvem rammes
Lichen planopilaris kan forekomme hos begge kjønn og alle aldre. Sykdommen er dog vanligst hos damer mellom 30-50 år.

Hvilke symptomer får man
Lichen planopilaris ses som røde små kuler (papler) rundt hårene i hodebunn. I uttalte tilfeller kan det danne seg blemmer. Det blir en kronisk betennelsestilstand rundt hårsekkene som med tid kan gi hårtap og dannelse av arr. Sykdommen rammer særlig den sentrale del av hodebunn, men hos enkelte affisere hele hodebunn. Vanligste symptomer er kløe og kronisk irritasjon.

Hvordan stilles diagnosen
Diagnosen kan være vanskelig å stille, og man må skille forandringene fra andre arrdannende typer alopecia. En hudprøve tas ofte, og kan være til hjelp i å verifisere tilstanden. En må skilles lichen planopilaris fra lupus, pseudopelade og frontal fibroserende alopecia.

Hvordan behandles lichen planopilaris
Behandlingen kan være en utfordring, og målet er å forhindre arr og permanent hårtap. Valg av behandling vil avhenge av utbredelse og alvorlighetsgrad. Mest brukt er sterke kortisonkremer eller injeksjon med kortison. Antimalaria medisiner, såkalte retinoider og immunsenkende medisiner brukes i uttalte tilfeller. 

 


23-02-2016