Lichen planopilaris

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Lichen planopilaris

Lichen planopilaris er en arrdannende hudsykdom som rammer hodebunnen. Den kan gi områder med hårtap (Alopecia) og permanente arrforandringer. Tilstanden er relatert til lichen planus.
 

Lichen planopilaris

Lichen planopilaris er klassifisert som en arrdannende Alopecia som rammer hodebunnen. Den anses som en variant av hudsykdommen Lichen planus som rammer huden. Lichen planopilaris rammer behårede områder der sykdommen forårsaker betennelse, hårtap og arrdannelse. Den eksakte årsaken til sykdommen er ikke kjent. Immunforsvaret er medvirkende i betennelsen. 


Forekomst

Lichen planopilaris kan forekomme hos begge kjønn og i alle aldre. Sykdommen er  vanligst hos damer mellom 30-50 år.
 

Symptomer

Lichen planopilaris ses som røde små kuler (papler) rundt hårene i hodebunnen. I uttalte tilfeller kan det danne seg blemmer. Det blir en kronisk betennelsestilstand rundt hårsekkene som med tid kan gi hårtap og dannelse av arr. Sykdommen rammer særlig den sentrale delen av hodebunnen. Hos enkelte affisere hele hodebunnen. Vanligste symptomer er kløe og kronisk irritasjon.
 

Diagnostikk

Diagnosen kan være vanskelig å stille. Man må skille forandringene fra andre arrdannende typer Alopecia. En hudprøve tas ofte, og kan være til hjelp i å verifisere tilstanden. En må skille Lichen planopilaris fra Lupus, Pseudopelade og Frontal fibroserende alopecia.
 

Behandling

Behandlingen kan være en utfordring, og målet er å forhindre arr og permanent hårtap. Valg av behandling vil avhenge av utbredelse og alvorlighetsgrad. Mest brukt er sterke kortisonkremer eller injeksjoner med kortison. Antimalaria medisiner, såkalte Retinoider og immunsenkende medisiner brukes i uttalte tilfeller. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo