Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Liktorn


Fortykket hud som stikker inn i foten kaller vi liktorn (clavus). Enkelt forklart er det tettpakket hud som ser ut som en kjegle, der spissen av kjeglen stikker innover mot foten. Sentralt i en liktorn er det en hard kjerne som er hovedårsaken til smerten. Hver gang man tråkker på foten får man smerter (som et nålestikk) da denne spissen presser inn i huden. 


Hvorfor får man liktorn


Det skyldes vanligvis dårlig tilpasset fottøy som fører til mekanisk skade. Dette er trolig bakgrunnen til at  liktorn er vanligere blant kvinner. Liktorn kan også oppstå på grunn av fotvorter. De ses vanligvis under foten, men kan også forekomme mellom tærne.


Hvordan behandles liktorn


En fotpleier, sykepleier eller lege kan fjerne den harde kjernen i en liktorn. Du bør ikke skjære vekk liktorn selv, spesielt om du har sukkersyke da det kan danne seg sår som tar lang tid å gro. Når man har fjernet kjernen får man som regel øyeblikkelig smertelindring. Etter dette kan man bruke et bruke et plaster (liktornplaster) med aktive punkter med 40% salicylsyre. Dette får man kjøpt på apoteket. Etter 48 timer tar man av plasteret og huden (som nå er hvitfarge) fjernes. Man setter så på et nytt plaster. Denne behandlingen fortsettes til liktornen er borte. Noen pasienter behandler liktorn selv kun ved å bruke plaster.


Kan man forebygge å få liktorn på nytt?


Selv om en liktorn er fjernet vil de komme tilbake hvis man ikke fjerner årsaken til at man fikk de i utgangspunktet. Etter at liktornen er behandlet bør man sørge for at det ikke bygger seg opp tykk fot under foten. Det viktigste er kanskje å få sko som passer. En kan bruke tåskillere dersom liktornen sitter mellom tærne. En annen måte er å periodevis fukte føttene i lunkent vann for så file ned huden. Det du kan forsøke er å bruke Locobase LPL. Dette er en fuktighetskrem som inneholder en propylenglykol, som løser opp fortykket hud. Denne kan du bruke så lenge du vil, og kan kjøpes uten resept. Kremer som inneholder karbamid eller en lav konsentrasjon av salicylsyre kan også brukes for å unngå at det danner seg tykk hud.


Gjentatte episoder med liktorn


Hvis man har gjentatte plager bør man ta et røntgenbilde av foten. Det man ser etter der er små utvekster av benet som kalles exostoser. De kjennes som små kuler under huden. Disse skjelettmisdannelsene kan hos noen være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller anbefaler ortopediske kirurger ofte en relativt enkel operasjon.


Har jeg liktorn eller vorter?


En viktig annen diagnose som kan likne på liktorn er fotvorter. Hvis man fjerner huden over en vorte vil man se punktblødninger. Dette ser man ikke i en liktorn, og i en liktorn er de naturlige hudlinjene opprettholdt. Dette er en metode som kan brukes for å skille mellom disse. Det er viktig å skille mellom liktorn og vorter da behandlingen er ulik.Linker


http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-h-m-liktorn.html
 


Liktorn23-06-2015