Behandling av liktorn

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Liktorn

Fortykket hud som stikker inn i foten kaller vi Liktorn (Clavus). Enkelt forklart er det tettpakket hud som ser ut som en kjegle, der spissen av kjeglen stikker innover mot foten. Sentralt i en Liktorn er det en hard kjerne som er hovedårsaken til smerten. Hver gang man tråkker på foten får man smerter (som et nålestikk), da denne spissen presses inn i huden. 


Liktorn

Det skyldes vanligvis dårlig tilpasset fottøy som fører til mekaniske skader. Dette er trolig bakgrunnen til at Liktorn er vanligere blant kvinner enn blant menn. Liktorn kan også oppstå på grunn av fotvorter. De ses vanligvis under foten, men kan forekomme mellom tærne.


Behandling

En fotpleier, sykepleier eller lege kan fjerne den harde kjernen i en Liktorn. Du bør ikke skjære vekk Liktorn selv, spesielt om du har sukkersyke, da det kan danne seg sår som tar lang tid å gro. Når man har fjernet kjernen får man som regel øyeblikkelig smertelindring. Etter dette kan man bruke et bruke et plaster (Liktornplaster) med aktive punkter med 40% Salicylsyre. Dette får man kjøpt på apoteket. Etter 48 timer tar man av plasteret og huden (som nå er hvitfarge) fjernes. Sett deretter på et nytt plaster. Denne behandlingen fortsettes til Liktornen er borte. Noen pasienter behandler Liktorn selv kun ved å bruke plaster.

Kirurgisk fjerning
Våre hudleger tilbyr fjerning med kurettage og kryoterapi eller kirurgisk eksisjon i utvalgte tilfeller.  


Forebygging

Selv om en Liktorn er fjernet vil de komme tilbake hvis man ikke fjerner årsaken til at man fikk de i utgangspunktet. Etter at Liktornen er behandlet bør man sørge for at det ikke bygger seg opp tykk hud under foten. Det er viktig å få sko som passer. En kan bruke tåskillere dersom Liktornen sitter mellom tærne. En annen måte er periodevis å fukte føttene i lunkent vann for så file ned huden. Det du kan forsøke er å bruke Locobase LPL. Dette er en fuktighetskrem som inneholder en Propylenglykol, som løser opp fortykket hud. Denne kan du bruke så lenge du vil, og kan kjøpes uten resept. Kremer som inneholder Karbamid eller en lav konsentrasjon av Salicylsyre kan også brukes for å unngå at det danner seg tykk hud.


Tilbakefall

Om man har gjentatte plager med Liktorn bør et røntgenbilde tas av foten. Man ser da etter små utvekster av benet som kalles Exostoser. De kjennes som små kuler under huden. Disse skjelettmisdannelsene kan, hos noen, være årsak til vedvarende plager med Liktorn. I slike tilfeller anbefaler ortopediske kirurger ofte en relativt enkel operasjon.


Liktorn eller vorter?

En annen diagnose som kan likne på Liktorn er Fotvorter. Om man fjerner huden over en vorte vil man se punktblødninger. Dette ser man ikke i en Liktorn, og i en Liktorn er de naturlige hudlinjene opprettholdt. Dette er en metode som kan brukes for å skille mellom disse to tilstandene. Det er viktig å skille mellom Liktorn og Vorter da behandlingen er ulik.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo