Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefonnummer
22 03 21 00

Liktorn

Plages du med liktorn?

Oslo Hudlegesenter tilbyr kort ventetid til hudlege for behandling av liktorn.

En liktorn er fortykket hud som stikker inn i huden. Forhorningen av huden skyldes trykk, og danner en brodd som stikker ned i underhuden. De er vanligst på føttene. Vanligste årsak er en feilstilling i foten, eller trangtsittende sko. Den fortykkede huden er kroppens måte å «beskytte» seg mot ytre trykk. Ved en liktorn har denne prosessen gått for langt, og det blir en smertefull torn. En liktorn likner på en vorte, og ses som en hard kul eller kjerne under foten, som regel langs trykkpunktene. Mange opplever smerter ved gange. Diagnosen stilles ved de typiske symptomene og utseende.

I motsetning til en vorte vil en liktorn kun inneholde forhornet hud. Selve liktornen behandles av våre hudleger med å skjære vekk den fortykkede huden kirurgisk, og la den gro fra bunn. Det er også viktig å få en sjekk av føttene med tanke på feilstilling, ellers kommer de raskt tilbake. Hjemmebehandling med liktornplaster kan også være effektivt.

Årsak

Det skyldes vanligvis dårlig tilpasset fottøy som fører til mekaniske skader. Dette er trolig bakgrunnen til at Liktorn er vanligere blant kvinner enn blant menn. Liktorn kan også oppstå på grunn av fotvorter. De ses vanligvis under foten, men kan forekomme mellom tærne.

Behandling

En fotpleier, sykepleier eller lege kan fjerne den harde kjernen i en Liktorn. Du bør ikke skjære vekk Liktorn selv, spesielt om du har sukkersyke, da det kan danne seg sår som tar lang tid å gro. Når man har fjernet kjernen får man som regel øyeblikkelig smertelindring. Etter dette kan man bruke et bruke et plaster (Liktornplaster) med aktive punkter med 40% Salicylsyre. Dette får man kjøpt på apoteket. Etter 48 timer tar man av plasteret og huden (som nå er hvitfarge) fjernes. Sett deretter på et nytt plaster. Denne behandlingen fortsettes til Liktornen er borte. Noen pasienter behandler Liktorn selv kun ved å bruke plaster.

Kirurgisk fjerning

Våre hudleger tilbyr fjerning med kurettage og kryoterapi eller kirurgisk eksisjon i utvalgte tilfeller.

Forebygging

Selv om en Liktorn er fjernet vil de komme tilbake hvis man ikke fjerner årsaken til at man fikk de i utgangspunktet. Etter at Liktornen er behandlet bør man sørge for at det ikke bygger seg opp tykk hud under foten. Det er viktig å få sko som passer. En kan bruke tåskillere dersom Liktornen sitter mellom tærne. En annen måte er periodevis å fukte føttene i lunkent vann for så file ned huden. Det du kan forsøke er å bruke Locobase LPL. Dette er en fuktighetskrem som inneholder en Propylenglykol, som løser opp fortykket hud. Denne kan du bruke så lenge du vil, og kan kjøpes uten resept. Kremer som inneholder Karbamid eller en lav konsentrasjon av Salicylsyre kan også brukes for å unngå at det danner seg tykk hud.

Tilbakefall

Om man har gjentatte plager med Liktorn bør et røntgenbilde tas av foten. Man ser da etter små utvekster av benet som kalles Exostoser. De kjennes som små kuler under huden. Disse skjelettmisdannelsene kan, hos noen, være årsak til vedvarende plager med Liktorn. I slike tilfeller anbefaler ortopediske kirurger ofte en relativt enkel operasjon.

Liktorn eller vorter?

En annen diagnose som kan likne på Liktorn er Fotvorter. Om man fjerner huden over en vorte vil man se punktblødninger. Dette ser man ikke i en Liktorn, og i en Liktorn er de naturlige hudlinjene opprettholdt. Dette er en metode som kan brukes for å skille mellom disse to tilstandene. Det er viktig å skille mellom Liktorn og Vorter da behandlingen er ulik.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).