Lineær IgA dermatose

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Lineær IgA dermatose

Sykdommen er sjelden, med en estimert forekomst på 1 per 2 millioner i Europa. Hudlidelsen er hyppigere i Afrika og Tunisia. Lineær IgA dermatose kan forekomme både hos barn og voksne.


Lineær IgA dermatose

Årsaken er ukjent. IgA antistoffer påvirker huden med påfølgende blemmedannelse. Mange tror at sykdommen kan utløses av en infeksjon. Det er også beskrevet tilfeller utløst av medisiner. Tilstanden er assosiert med HLA B8, DR3 og Cw7.

Symptomer

Typisk for Lineær IgA dermatose er dannelse av veskefylte blemmer i huden. De kan være blodfarget. Blemmene samler seg ofte i sirkler eller danner spesielle formasjoner. Sammenfallende med blemmene er røde merker, betennelse og plakk i huden. Utslettet ledsages av kløe og en brennende følelse. En andel av pasientene får også symptomer fra slimhinner i munn, øyne og genitalt. Hos barn rammer sykdommen særlig huden nederst på magen, i underlivet og i området rundt munnen. Voksne med Lineær IgA dermatose får oftere utslett på ryggen, armene og bena. Med tid kan det utvikle seg kruster, sårdannelse og infeksjoner.


Diagnostikk

Diagnosen mistenkes klinisk, og bekreftes ved at en hudlege tar en såkalt IF-biopsi. Denne hudprøven viser det typiske nedslaget av IgA antistoffer i huden.


Behandling

Ved mistanke om at sykdommen er utløst av medisiner bør disse seponeres. Førstevalg i behandlingen av Lineær IgA dermatose er Dapson tabletter, ofte kombinert med kortisontabletter. Andre medisiner vurderes individuelt. Sykdommen har en tendens til et kronisk forløp over flere år, men går deretter ofte spontant tilbake. Gjennomsnittlig varighet av sykdommen er 3-4 år. 

 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo