Prednisolon

Prednisolon

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Prednisolon

Prednisolon

Prednisolon er et kortikosteroid, ofte benevnt kortison. Medikamentet brukes ved en rekke hudsykdommer som har sammenheng med overaktivitet i hudens immunsystem. Medikamentet brukes ved akutte, kraftige hudreaksjoner som ved f.eks legemiddelreaksjoner og Elveblest. Kortison brukes også ved kroniske blemmesykdommer i huden, bindevevsykdommer og eksem.


Virkning

Kortison er et hormon som normalt forekommer i kroppen vår og som produseres i binyrene. Kortison har en betennelsesdempende og immunregulerende virkning. Virkningen kommer relativt raskt. Behandling med kortison er ikke nødvendigvis helbredende, men gir lindring av kortere eller lengre varighet.

Dosering

Dosen varierer avhengig av hvilken tilstand som behandles. Vanligvis varier dosen mellom 5 og 60 mg daglig fordelt på en eller to doser. Korte kurer starter ofte på 20-40 mg og trappes ned over 2-3 uker.Ved langtidsbehandling forsøker man å finne minste effektive vedlikeholdsdose for å redusere faren for bivirkninger. Dersom medikamentet er brukt lenger enn en måned, må man ikke avslutte behandlingen brått, men trappe ned i samråd med legen.