Lokalbedøvelse

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Lokalbedøvelse  

Lokalbedøvelse brukes, som smertestillende, under hudkirurgiske prosedyrer og operasjoner. Det er flere måter å bruke lokalbedøvelse på. Vanligst er å injisere bedøvelsen i det området som skal behandles. En annen måte er såkalt ledningsbedøvelse. På Oslo Hudlegesenter har vi spesialisert oss på ledningsbedøvelse. Ved ledningsbedøvelse bedøver man ”roten” til nerven. Med dette fås smertelindring i et større område. Dette kan gjøres som del av hudkirurgiske og kosmetiske prosedyrer.


Hvordan settes lokalbedøvelse

Din hudlege vil første rense huden, som skal bedøves, med et desinfiserende middel. Deretter vil en tynn nål brukes for å injisere bedøvelsen. Du vil kjenne et lite ”myggstikk” i huden. De fleste opplever ikke dette som smertefullt. Når bedøvelsen settes, vil man få en lett brennende følelse i huden. I løpet av få sekunder er huden bedøvet.

Hvordan kjennes huden ut etter bedøvelsen

Hvor lenge huden er bedøvet vil avhenge av hvilket anestetikum som er benyttet. Bedøvelsen går ut i løpet av 1-4 timer, avhengig av hvilket bedøvelsesmiddel som er brukt. Unngå å skade huden, eller kontakt med varme flater så lenge huden er bedøvet.

Risiko

Bivirkninger av lokalbedøvelse er svært sjeldne. Vanligst vil være et lite blåmerke i huden, om et blodkar er punktert. Allergiske reaksjoner er svært sjeldne.

Alternativer til lokalbedøvelse

I visse situasjoner kan en bedøvende krem (EMLA) brukes ved visse prosedyrer. 

 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo