Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Lysbehandling


Medisinsk lysbehandling brukes i behandling av hudlidelser som psoriasiseksem og kløe. Mest brukt er såkalt UVA (langbølget) og UVB (kortbølget) lys. Behandlingen gis i et lyskabinett, enten som helkroppsbelysning eller for eksempel kun på hender.


Hva er lysbehandling


Medisinsk lysbehandling brukes ved en rekke hudlidelser. Det er lidelsens art og alvorlighet som avgjør hvilken type ultraviolett (UV) lys som gis. Hovedtypene er UVA (langbølget) og UVB(kortbølget). UVB deles inn i to undergrupper, smalspektret (TL01) og bredspektret. Man kan gi én type lys, eller kombinere. Dosene er avhengige av pasientens hudtype og hudlidelse man behandles for.

Dersom man skal behandle hele kroppen står man inni et lyskabinett. Er man bevegelseshemmet eller plages med ustøhet/svimmelhet kan det også brukes solseng. Ved mye plager/utslett i underliv, hodebunn eller på hender/føtter har man også spesielle lyskilder til å bruke på disse områdene (sitte-, kam-, hånd- og fotsol). Behandlingen gis vanligvis tre til fem ganger i uken. TL01 kan man hos en del redusere til to ganger i uken, og denne behandlingen skal aldri gis to dager etter hverandre slik man kan med UVA og bredspektret UVB. Bestrålingen tar fra sekunder til minutter, og apparatet avgir en bestemt dose per behandling som vurderes fra gang til gang. Antall behandlinger varierer, men vil oftest ligge i området 15-30. Ved enkelte tilstander er det snakk om behandling over lang tid i lav dose.


Hvordan virker lysbehandlingen


Behandlingen virker betennelsesdempende, gir fortykkelse av overhuden og økt pigmentering.Bør jeg smøre meg før lysbandling


For å få best mulig effekt av behandlingen bør man bade eller bruke oljer forut for behandlingen, fordi lyset tas lettere opp i "fuktig" hud. Man må være obs på at enkelte fuktighetskremer inneholder solfaktor, også uten at det står på tuben. Generelt bør man vente med å påføre medisinske salver som lokale steroider og D-vitaminkremer (Daivonex ®, Silkis ®) til etter behandlingen, ev minst 2 timer før. For å unngå tørr og kløende hud bør man bruke fuktighetskrem regelmessig i behandlingsperioden.Har lysbehandling noen bivirkninger


Forbrenning kan forekomme. UV-lys kan gi hudkreft, men for bredspektret UVB er risikoen liten ved kontrollert behandling i begrensede perioder i forhold til den gode effekten det har. TL01 er en relativt ny behandling, og det er mulig at denne gir en noe høyere risiko for kreftutvikling enn UVB.

Områder som ikke trenger behandling (f eks ansikt) bør dekkes til. Ved hyppig behandling kan man få raskere aldring av huden. UVA-behandling kan gi plagsom varmeutvikling i kabinettet, og dette kan irritere huden og gi økt kløe hos enkelte eksempasienter. Det er ikke avklart i hvilken grad UVA kan bidra til kreftutvikling i huden. På behandlingsdagene bør man unngå soling ute.


Er kontroller nødvendig


Behandlingen skal startes av hudlege, og denne legen vurderer også om det er nødvendig med oppfølging under behandlingen. I forbindelse med oppstart er det viktig at du oppgir om du bruker medisiner, da enkelte medisiner kan gi økt følsomhet for lys slik at forbrenning lettere oppstår. Dette gjelder også enkelte kremer/salver.  

23-02-2016