Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Melasma


Melasma er en vanlig tilstand som gir økt mengde pigment i ansiktet. Typisk for melasma er symmetrisk brun pigmentering i ansiktshuden. Det rammer vanligst kinn, overleppe og panne. De fleste får økte plager om sommeren, og merker avbleking av hyperpigmentering om vinteren. 


Hvorfor får man melasma 

Årsaken er ukjent, men en viktig medvirkende faktor er eksponering for sollys. Andre risikofaktorer er bruk av P-piller. De med mørkere hudtype er disponert. Melasma under svangerskap er vanlig og kalles da kloasma, eller på engelsk "mask of pregnancy". 


Finnes det ulike typer melasma

Ja. Dette avhenger av hvor dypt pigmentet ligger. I den overfladiske (epidermale) typen ligger pigmentet i overhuden. Denne tilstanden er mest tilgjengelig for behandling. I den dypere typen (dermale) ligger pigmentet dypere ned i lærhuden. Det finnes også varianter med pigment i både over og underhuden (mixed). 


Kan melasma behandles?

Det viktigste ved melasma er å unngå soleksponering. Alle bør bruke solbeskyttelse med høy faktor som beskytter mot både UVA og UVB stråler. Ingen behandling vil være effektiv hvis man ikke følger dette rådet. Flere ulike behandlingsmetoder kan brukes for å forbedre brunfargen: 

  • A-vitamin preparater: Tretinoin, adapalen og retinol kan gi forbedring.

  • AHA: Alfahydroxysyrer som glykolsyre kan gi avbleking av pigmentet.

  • Blekemidler: Både kojicsyre og hydroquinone brukes i behandlingen avhyperpigmentering.


Trenger jeg noen etterbehandling?

Solbeskyttelse må brukes fast som etterbehandling, da pigmentet har tendens til å komme tilbake. 


Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-h-m-melasma.html 23-02-2016