Melkersson-Rosenthal syndrom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Melkersson-Rosenthal syndrom

Melkersson-Rosenthal syndrom er en sjelden tilstand som kjennetegnes av hovne og forstørrede lepper. Tilstanden anses å være en undergruppe av Granulomatøs cheilitt.


Hva er årsaken til tilstanden?

Årsaken er ukjent. Tilstanden rammer begge kjønn, og debuterer ofte i ung voksen alder.


Hva er symptomene?

Melkersson-Rosenthal gir plager med kronisk hevelse og forstørrelse av en eller begge leppene Periodevise forverringer oppstår ofte, og episoder med hevelse kommer ofte som utbrudd. Ved et utbrudd kan man også få hevelse i kinnene. Pasienter med dette syndromet har en økt risiko for å få en lammelse i ansiktet (Facialis parese), som vanligvis er forbigående. Et annet tegn er forstørret og sprukken tunge.


Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles på bakgrunn av en typisk sykehistorie, og eventuelt en hudprøve fra leppene. En hudprøve vil vise såkalte Granulomer.


Hvordan behandles Melkersson-Rosenthal?

Mest brukt er kortison i ulike former. De mildeste typene kan behandles med en kortisonkrem. Mer uttalte hevelser i leppene behandles med injeksjon av kortison i leppene under nerveblokade. Det finnes rapporter på bruk av visse type antibiotika, Clofazimine og andre medisiner – men effektene er variable. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo