Mercapto-benzothiazol (MBT)

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Mercapto-benzothiazol (MBT)  

TRUE TEST® viser at du har kontaktallergi mot mercaptobenzothiazol (MBT)

Når mercapto-benzothiazol (MBT) kommer i kontakt med huden kan du få eksem. Kortvarig eller sporadisk kontakt trenger ikke forårsake problemer. 

 

MBT er et tilsetningsstoff som brukes i produksjon av både naturlig og syntetisk gummi. 
 

Hvor finnes MBT?  

MBT finnes i en mengde forskjellige gummibaserte produkter som slanger og dekk, støvler og sko, gummisåler og -hansker, vannslanger, elastisk og gummiert tøy som undertøy, korsetter, støttestrømper og badetøy så vel som i gummistrikker, gummiputer, madrasser, sminkesvamper, leketøy, ballonger, tåteflasker, latexkondomer, plastikkhansker eller gummihåndtak på utstyr som tennisracketer eller golfkøller. 

 

I industrien finnes MBT i isolering på bensintanker, tetningsmateriale, elektriske ledninger, stikkontakter, gassmasker, samlebånd, støtdempere, fjærer, badematter, verneutstyr, hørselsvern, stetoskop, osv. 

 

MBT finnes også i lim til lær og plastikk, i skjæreolje, kjølevæske, smøreolje, rustfjernere, vaskemidler, sement og heftemateriale, fungicider, flått- og loppemidler til dyr, samt i filmemulsjoner. 
 

Hvordan unngå MBT

Begrens eksponeringen for alle gummiprodukter hjemme, i bilen og på arbeidsplassen. Erstatt gummiprodukter med produkter av vinyl, plastikk, lær, tre eller tøystoffer. 

 

Unngå gummistøvler og gummisko, som joggesko og tennissko, og innleggssåler. Bruk solide lærsko uten såler, som mokkasiner. Hvis du er i tvil, bruk nye sko et par dager og vær oppmerksom på nye utslett. Du kan prøve innleggssåler uten MBT for å se om slike såler gjør at du kan bruke for eksempel pensko. 

 

Vær oppmerksom på sokker og strømpebukser som er brukt i sko som inneholder MBT, ettersom allergenet ikke lar seg vaske av og kan kontaminere nye sko. 


Unngå direkte hudkontakt med gummistrikker, gummihansker, elektriske ledninger, gummiunderlag og sportsutstyr som inneholder gummi. Vær restriktiv med gummiprodukter som ser ut til å gi utslett ved hudkontakt. 

 

Bruk gummihansker som er merket ”hypoallergene og gummifrie” og som er laget av syntetiske materialer som ikke inneholder latex eller gummiprodukter. Eksempler er hansker laget av styren, butadien, vinyl eller nitril. Produkter laget av polyvinylklorid, polyvinylacetat eller silikon kan også være gode alternativer. 

 

Unngå kontakt med husdyr- og veterinærprodukter som inneholder MBT-relaterte forbindelser. 

 

Mistenker du at du eksponeres for dette allergenet på arbeidsplassen, bør du rådføre deg med din arbeidsgiver om et produktsikkerhetsblad. Bruk beskyttende utstyr (forklær, pulsvanter og egnete hansker) når du håndterer gummislanger, pakninger, kabler etc. 

 

Informer helsepersonell om at du er allergisk mot MBT og be om at de bruker hansker som ikke inneholder dette allergenet. 

 

Vær oppmerksom på Synonymer til MBT

 • 2-benzathiazaletiol  
 • Captax® 
 • Dermacid™ 
 • MBT 
 • Mertax™ 
 • Nocceler™ 
 • Rotax® 
 • Thiotax®

 

 

Beslektede substanser

Andre gummiprodukter som mercapto mix, thiuram mix og carba mix. 

 

Denne listen er ikke fullstendig.

 

Når du kjøper produkter som kan komme i kontakt med huden, undersøk alltid innholdsfortegnelsen for å se om de inneholder stoffer fra listen ovenfor. Er du i tvil kan du kontakte lege eller apotek for alternative produkter. 

 

Denne informasjonen erstatter ikke informasjon gitt av din lege, men skal kun sees som et supplement til denne.   
 


Referanser

 • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
 • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
 • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
 • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo