Mercapto Mix

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Mercapto Mix  

TRUE TEST® viser at du har kontaktallergi mot mercapto mix

Når mercapto mix kommer i kontakt med huden kan du få eksem. Kortvarig eller sporadisk kontakt trenger ikke forårsake problemer. 

 

Mercapto mix inneholder følgende allergener: 

 • N-cyclohexylbenzotiazyl-sulfenamid
 • Dibenzotiazyl disulfid 
 • Morfolinylmercaptobenzotiazol

 

 

Disse allergenene er herdestoffer som benyttes i produksjonen av både naturlig og syntetisk gummi. 
 

Hvor finnes mercapto mix?  

Kjemikaliene i mercapto mix finnes i en stor mengde gummibaserte produkter, for eksempel i dekk og slanger, støvler og sko, innleggssåler, hansker, hageslanger, elastiske og gummierte klesplagg som undertøy, korsetter, støttestrømper, badetøy, og i elastiske strikker, gummiputer, madrasser, sminkesvamper, leketøy, ballonger, tåteflasker, latex-kondomer, teppeunderlag, plastikkhansker eller gummihåndtak på utstyr som tennisracketer eller golfkøller. 

 

I industrien finnes disse kjemikaliene i isolering på bensintanker, tetningsmateriale, elektriske ledninger, stikkontakter, gassmasker, verneutstyr, samlebånd, støtdempere, fjærer, matter, forklær, hørselsvern, stetoskop, strikker, viskelær, osv. 

 

Mercapto mix finnes også i lim for lær eller plastikk, skjæreolje, frysevæske, fettstoffer, antirust, vaskemidler, sement, samt i lim, fungicider og en del veterinærmedisiner mot skogflått og lopper. 
 

Hvordan unngå mercapto mix

Begrens eksponeringen for gummiprodukter hjemme, i bilen og på arbeidsplassen. Erstatt gummiprodukter med produkter av vinyl, plastikk, lær, tre eller tøystoffer. 

 

Unngå gummistøvler og gummisko, som joggesko, tennissko samt sko med innleggssåler av gummi. Bruk solide lærsko uten såler, som mokkasiner. Hvis du er i tvil, bruk nye sko et par dager og vær oppmerksom på utslett. Du kan også bruke innleggssåler uten mercapto mix for å se om slike såler gjør at du kan bruke for eksempel pensko. Vær oppmerksom på sokker og strømpebukser som er brukt i sko som inneholder mercapto mix, ettersom allergenet ikke lar seg vaske av og kan kontaminere nye sko. 

 

Unngå direkte hudkontakt med gummistrikker, gummihansker, elektriske ledninger, dekk, gummiunderlag og sportsutstyr som inneholder gummi. 

 

Bruk gummihansker som er merket ”hypoallergene og gummifrie” og som er laget av syntetiske materialer som ikke inneholder latex eller gummiprodukter. Eksempler er hansker laget av styren, butadien, vinyl eller nitril. Produkter laget av polyvinylklorid, polyvinylacetat eller silikon kan også være gode alternativer. 

 

Unngå kontakt med husdyr- og veterinærprodukter som inneholder benzotiazolrelaterte stoffer. 

 

Mistenker du at du eksponeres for dette allergenet på arbeidsplassen, bør du rådføre deg med din arbeidsgiver om et produktsikkerhetsblad. Bruk beskyttende utstyr (forklær, pulsvanter og egnete hansker) når du håndterer gummislanger, pakninger, kabler etc. 

 

Informer helsepersonell om at du er allergisk mot mercapto mix og be om at de bruker hansker som ikke inneholder disse allergenene. 

 

Vær oppmerksom på Innholdet i mercapto mix:

 • N-cyclohexylbenzotiazyl-sulfenamid
 • Dibenzotiazyl disulfid 
 • Morfolinylmercaptobenzotiazol

 

 

Vanlige varenavn:

 • N-cyclohexylbenzotiazyl-sulfenamid (CBS, CBTS) 
 • Dibenzotiazyl disulfid 
 • Cyclohexylbenzotiazyl-sulfenamid 
 • 2,2’-Benzotiazyl disulfid
 • Morfolinylmercaptobenzotiazol (MOR, MMBT) 
 • 4-Morfolinyl-2-benzotiazyldisulfid

 

 

Denne listen er ikke fullstendig.

 

Når du kjøper produkter som kan komme i kontakt med huden, undersøk alltid innholdsfortegnelsen for å se om de inneholder stoffer fra listen ovenfor. Er du i tvil kan du kontakte lege eller apotek for alternative produkter. 

 

Denne informasjonen erstatter ikke informasjon gitt av din lege, men skal kun sees som et supplement til denne.   


Referanser

 • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
 • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
 • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
 • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo