Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Minoxidil


Recrea og recrea forte inneholder virkestoffet minoxidil. Minoxidil kan brukes av både menn og kvinner mot hårtap og håravfall. 

Minoxidil kan brukes av både kvinner og men for hårtap. Virkestoffet markedsføres under navn som Rogain og Recrea. 

 
Hvor lenge har recrea vært brukt

Recrea (minoxidil, rogain) var først brukt på 1970 tallet i tablettform der man så at mange pasienter utviklet økt hårvekst. Man har senere laget en flytende oppløsning med medikamentet som kan brukes mot hårtap. Kliniske studier har vist at bruk av denne oppløsningen over tid hos mange fører til økt hårvekst, og redusert hårtap.  


Hvordan virker minoxidil

Den eksakte virkemåten til minoxidil er fortsatt ikke fullt ut kjent. Virkestoffet fører til en utvidelse (dilatasjon) av små blodårer i huden. Det stimulerer også celleveksten i huden man smører på oppløsning. En tror også den kan ha innvirkning på hvite blodceller i hårrøttene. 


Hvordan brukes recrea (minoxidil, rogain)

Oppløsningen påføres huden daglig og de som har effekt vil begynne å se forskjell etter 3-4 måneders bruk. Hvis man slutter med behandlingen vil håravfallet vanligvis komme tilbake igjen. 


Hva skjer hvis jeg stopper med minoxidil (recrea, rogain) Er det noen bivirkninger
De fleste har ingen bivirkninger. En sjelden gang kan man utvikle kontakteksem. Det er også rapportert om tilfeller av økt hårvekst i pannen hvis man smører kremen der. Det finnes også rapporter om hårvekst andre steder på kroppen, men dette er veldig uvanlig. 
Behandlingen har bare effekt så lenge den brukes. Hvis man stopper å bruke medikamentet vil man starte å miste hår igjen i løpet av 3-4 måneder. 

 


23-02-2016