Har du eller dine barn små utvekster i huden?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Mollusker

Mollusker, eller Molluscum contagiosum på fagspråket, er en vanlig virusinfeksjon som skaper små utvekster i huden. Mollusker er forårsaket av et ufarlig Poxvirus. Infeksjon med Mollusker er vanligst blant barn og seksuelt aktive voksne. 


Hvordan blir man smittet av Mollusker?

Mollusker smitter vanligvis ved hud-til-hud kontakt. Dersom man først har fått Mollusker kan disse spre seg fra en del av kroppen til et annet ved hudkontakt. Studier har vist at forekomsten av Mollusker er dobbelt så høy blant barn som ofte er i svømmebassenger. Mollusker kan også spres via håndklær og aktiviteter som bryting. Det tar som regel 1 uke til flere måneder fra man blir smittet av viruset til man utvikler hudforandringer. Studier har vist at 5.6% av barn i barnehage, og 7.4% av barn på barneskolen har Mollusker.


Hvordan ser Mollusker ut?

Mollusker er ganske lett å kjenne igjen. De ses som små hudfargede utvekster med sentrale kratere (nedsenkninger). De har ofte en glatt skinnende overflate, og en sentral ”osteaktig” masse. Omliggende hud kan være normal, eller lett rødlig og betent. Mollusker varierer i størrelse fra 1 mm til 1 cm eller mer. De fleste som blir smittet får som regel 10-20 Mollusker. Det er også mulig å få langt flere. Alle områder på huden kan bli rammet, men Mollusker er vanligst i armhulene, i underlivet og på bøyefurene på armene. De fleste har ingen symptomer, men noen er plaget med kløe, ømhet og smerte.


Mollusker og eksem

Vi vet at pasienter med eksem er mer utsatt for å få Mollusker. Det er heller ikke uvanlig at pasienter med Mollusker får ”Mollusk dermatitt”. Dette er en tilstand der man får eksem rundt Molluskene med kløe, rødhet og utslett. Det rammer ca 10% av alle med Mollusker. I en slik situasjon er det viktig å behandle eksemet med kortisonkremer samtidig som man behandler Molluskene.


Trenger man behandling?

Mollusker er en godartet tilstand som går over av seg selv. Således er det i utgangspunktet ikke en nødvendighet å oppsøke behandling. Mange søker behandling av kosmetiske årsaker og eksem eller av engstelse for å smitte andre. For barn kan behandlingen være smertefull. Man bør her vurdere om det beste er å ikke sette i gang aktiv behandling. Ingen behandling kan være den beste behandlingen. Generelle råd er å vaske hendene etter berøring av Molluskene. Den smittede bør bruke egne håndklær. Unngå å klø på Molluskene.


Behandlingsmetoder
Det er flere ulike behandlingsmetoder tilgjengelig for Mollusker. En lege vil i hvert enkelt tilfelle vurdere hva som er det beste alternativet. 

 

  • Skraping: Det er mulig å skrape vekk Molluskene ved å bruke en skarp skje, eller pirke ut innholdet med en sprøytespiss. På barn bedøver man som regel området først med en krem (EMLA).

  • Frysing (Kryobehandling): Frysebehandling er raskt utført, effektivt og ikke spesielt smertefull. De fleste trenger flere behandlinger, og det kan gjentas med 3-4 ukers intervaller.

  • Canthacure: Dette er et blemmemiddel som ofte brukes av hudleger for å fjerne Mollusker. Det er en flytende oppløsning som smøres på Molluskene. Området dekkes deretter med en bandasje. Etter påføring vil det danne seg en betennelsesreaksjon og en liten blemme i løpet av få timer. De fleste blir kvitt Molluskene etter 1-3 behandlinger.

  • Jodsalisylsprit:Dette er en flytende oppløsning man kan bruke til hjemmebehandling av Mollusker. Oppløsningen skaper en betennelsesreaksjon som hos mange fjerner Molluskene.

  • Trikloreddiksyre (TCA peeling): En lege har mulighet til å pensle Molluskene med TCA syre. Det skaper en betennelsesreaksjon som reduserer antall Mollusker. Flere behandlinger er som regel nødvendig.

  • Aldara: Denne kremen stimulerer immunforsvaret til å angripe viruset som fører til Mollusker. Det finnes rapporter på at kremen kan være effektiv i behandlingen av Mollusker. I en studie på 19 pasienter fra 2008 var 44% kvitt Molluskene etter 12 ukers behandling. Aldarabehandling er kostbar, og vurderes kun i spesielle tilfeller.


Hvor lenge har man Mollusker?

Akkurat som med vorter kan Mollusker vedvare i lang tid. De fleste er kvitt Molluskene innen 6-9 måneder, men de kan vare mye lenger. Det er ikke mulig å forutsi hvor lenge Mollusker vil vare, men det store flertall er kvitt dem innen 2 år. Mollusker går vanligvis tilbake uten probleme. De kan etterlate et lite arr.

 Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo