Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Neglesopp


Neglsopp går under flere navn. På fagspråket kalles det ofte tinea unguium 

eller onykomykose. Soppinfeksjon i neglene er vanlige og kan affisere negler på både 

fingre og tær. Neglsopp er svært vanlig og rammer et sted mellom 2-7% av 

befolkningen. Risikofaktorer inkluderer tett fottøy, fuktighet, lavt immunforsvar og 

økende alder. 


Hvordan ser neglsopp ut?

Det er flere ulike typer neglsopp. Neglsopp begynner vanligvis ytterst på neglen og sprer seg innover. Hyppigst er gulig misfarging av neglen. Etterhvert vil neglen bli fortykket, misformet og løsne fra underlaget.Det er først og fremst tåneglene som rammes av soppinfeksjon, men alle de andre fingerneglene kan også angripes av neglesopp. Soppen ødelegger neglen, og vokser inn i neglplaten. Dette gir en gulig misfarging, og med tid fortykkelse av neglen. Ubehandlet sprer infeksjonen seg fra en negl til neste. Neglsopp kan dog også starte innerst under neglbåndet. Risikofaktorer for smitte inkluderer tett fottøy og fuktighet. De med lavt immunforsvar har også en høyere risiko. 


Hva annet kan det være enn neglsopp

Ikke alle neglforandringer er dog sopp. Det er viktig at man skiller soppinfeksjon fra andre årsaker til neglforandringer som psoriasis, skader og bakterieinfeksjoner (paronyki). Veldig mange er sikre på at de har neglsopp og gjennomgår behandling, uten at dette er årsaken. 


Hvordan stilles diagnosen neglsopp

Før man behandler neglsopp vil man helst ha en sikker diagnose. Dette gjøres ved at man tar en prøve til dyrkning. 


Hvordan behandles neglsopp

Behandling er i utgangspunktet ikke nødvendig da tilstanden ikke er farlig. Mange ønsker dog behandling. Neglsopp behandles som regel med soppdrepende tabletter. Tabletter gis fra 6-12 uker avhengig av hvor infeksjonen sitter. Kun neglinfeksjoner helt ytterst i neglen kan behandles med lokalbehandling. Selv med den beste behandling er det ingen garanti at man blir kvitt soppinfeksjonen. 

Mest brukt er lamisil tabletter som tas som en tablett daglig i 6 uker for sopp i fingerneglene eller 12 uker for tåneglene. Dessverre blir ikke alle bra, men et sted mellom 70-80% blir kvitt neglsoppen. Det er høyere bedring hvis tabletter kombineres med et flytende soppdrepende middel. Husk at neglen må få tid til å vokse ut før man kan vurdere om resultatet er vellykket.Det er også viktig å forebygge ny smitte etter behandling.30-01-2017