Neglpsoriasis

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Neglpsoriasis

Psoriasis i neglene rammer mange av pasientene som har hudsykdommen Psoriasis i huden. Våre hudleger tilbyr behandling med kenacort injeksjoner. 
 

Hvor vanlig er Neglpsoriasis?

Psoriasis i neglene rammer mange med hudlidelsen Psoriasis, og spesielt de som har Psoriasisleddgikt. Tall fra pasienter med Psoriasisleddgikt viser at 53-86% har neglforandringer. En mindre andel av pasienter har kun forandringer i neglene, uten Psoriasis i huden.


Hva er de vanligste symptomene på Neglpsoriasis?
De vanligste forandringene som kan oppstå ved Psoriasis er. 

  • Pits: Små pits eller kratere i neglene er en av de vanligste endringene. Det rammer særlig den fremre (proksimale) delen av neglene.

  • Oljeflekker: Oljeflekker ses som gule flekkvise misfarginger i neglen.

  • Hyperkeratose: Fortykkelse av en eller flere negler kalles på fagspråket Subungual hyperkeratose, og kan forekomme ved Psoriasis.

  • Onykolyse: Løsning av den ytre (distale) delen av neglen fra underliggende hud.


Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen stilles ved undersøkelse av hudlege. Hos de fleste vil forandringene i neglene og huden bli sett i sammenheng. Ved mistanke om neglsopp tas en sopprøve til dyrkning og mikroskopi.

Behandling

Neglpsoriasis kan være vanskelig å behandle.Forskjellige oppløsninger og injeksjoner av kortison har vært bruk med variabelt resultat. Mest effektivt er injeksjon med kenacort. Behandlingen må gjentas med et visst intervall, og effekten inntrer etter 4-6 måneder. Tablettbehandling som brukes ved mer alvorlig Psoriasis kan også medføre en bedring i neglforandringer. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo