Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Nekrobiosis lipoidicaHva er nekrobiosis lipoidica


Nekrobiosis lipoidica er en hudsykdom som i hovedsak rammer de med diabetes mellitus. Tilstanden gir typiske forandringer i huden, og vanligvis på fremsiden av leggene.


Hva er årsaken til nekrobiosis lipoidica


Årsaken er fortsatt ukjent. VI vet at det er en betennelsestilstand i huden, og at diabetes er den viktigste risikofaktoren. Sykdommen involverer en betennelsesreaksjon som skader kollagen fibrene i huden og de små blodkarene. Dette gir hudforandringer som ofte blir kroniske. Forekomsten er estimert til 1/300 med diabetes. Tilstanden rammer alle raser, kan komme i alle aldre og er tre ganger vanligere hos kvinner. Sykdommen er ikke arvelig.


Hvordan ser nekrobiosis lipoidica ut


De fleste har ingen plager med utslettet, bortsett fra det kosmetiske. Noen ganger kan man ha lett kløe. Sykdommen begynner ofte med små felt på leggene som blir røde og opphøyde. Med tid vokser flekkene seg støre, og kan i uttalte tilfeller dekke større deler av leggen. Huden blir tynn, utvikler rød og brun misfarging og kan utvikle synlige blodårer. I sjeldne ganger får man også sår i hudområdene.


Hvordan stilles diagnosen


Hudforandringer ved nekrobiosis lipoidica er såppas typiske, at ofte vil en undersøkelse av huden av hudlege være tilstrekkelig. Det er mulig å ta en liten hudprøve (biopsi) for å bekrefte tilstanden.


Hvordan behandles nekrobiosis lipoidica


Enhver behandling vil være mest effektiv i starten akkurat når man utvikler utslettet. Hvis det har stått lenge og man har utviklet arr er behandling vanskelig og kan være skuffende. Mesat brukt av hudleger er kortison kremer, såkalt DD behandling, injeksjon med kortison oppløsninger og noen ganger tablettbehandling. Lysbehandling har vært forsøkt, men resultatet er varierende. En må passe seg for å skade huden, da den er ekstra ømtålig for traume.

 23-02-2016