Nekrobiosis lipoidica

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Nekrobiosis lipoidica

Nekrobiosis lipoidica er en hudsykdom som i hovedsak rammer pasienter med Diabetes mellitus. Tilstanden gir typiske hudforandringer, og vanligvis på fremsiden av leggene.

 

Hva er årsaken til Nekrobiosis lipoidica?

Årsaken er fortsatt ukjent. Vi vet at det er en betennelsestilstand i huden, og at Diabetes er den viktigste risikofaktoren. Sykdommen er en betennelsesreaksjon som skader kollagenfibrene i huden og de små blodkarene. Dette gir hudforandringer som ofte blir kroniske. Forekomsten er estimert til 1/300 av de med Diabetes. Tilstanden rammer alle raser, kan komme i alle aldre og er tre ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Sykdommen er ikke arvelig.


Symptomer

De fleste har ingen plager med utslettet, bortsett fra det kosmetiske. Noen ganger kan man ha en lett kløe. Sykdommen begynner ofte med små felt på leggene som blir røde og opphøyde. Med tid vokser flekkene seg større, og kan i uttalte tilfeller dekke større områder av leggene. Huden blir tynn, utvikler rød og brun misfarging og kan utvikle synlige blodårer. I sjeldne ganger får man også sår i hudområdene.


Hvordan stilles diagnosen?

Hudforandringene ved Nekrobiosis lipoidica er så typiske, at ofte vil en undersøkelse av huden være tilstrekkelig. Det er mulig å ta en liten hudprøve (biopsi) for å bekrefte tilstanden.


Behandling

Enhver behandling vil være mest effektiv i starten når utslettet utvikles. Om utslettet har vedvart lenge, og man har utviklet arr er behandling vanskelig. Resultatet  kan bli skuffende. Kortisonkremer er mest brukt i behandlingen, en såkalt DD-behandling, injeksjon med kortisonoppløsninger og noen ganger tablettbehandling. Lysbehandling har vært forsøkt, men resultatet er varierende. En må passe seg for å skade huden, da den er ekstra ømtålelig.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo