Halo nevus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Halo nevus

Halo nevus

En Halo nevus er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en Halo. Denne tilstanden forekommer særlig hos barn og unge voksne.


Utvikling

De går igjennom ulike stadier. I starten ses en hvit ring rundt føflekken. I andre stadie blir føflekken mer rosa i midten og mindre pigmentert. I neste stadie forsvinner føflekken, og man er etterlatt med en hvit flekk. I siste stadie vil huden returnere til det normale. Det kan være en enkelt føflekk som rammes, eller flere samtidig. Føflekker på kroppen rammes oftere enn i ansiktet, på bena eller på armene.


Årsak

Årsaken til Halo nevus er fremdeles ukjent. Man tror at årsaken er at immunforsvaret oppfatter føflekken som noe ”unormalt” og begynner å angripe området. Det kan således ses på som en såkalt autoimmun prosess. Føflekken i midten av flekken er sjelden ondartet, selv om det er noen rapporterter på det. Noen ganger utløses en Halo nevus av solbrenthet.


Behandling

Om du har en Halo nevus anbefales å oppsøke en hudlege for undersøkelse. Dette for å utelukke at det kan en være en ondartet føflekk. 

Halo nevus