Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Nevus sebaceusHva er nevus sebaceus


Nevus sebaceus er en overvekst av overhuden og talgkjertler. De anses av en variant av epidermal nevus, og rammer vanligvis hodebunn. De kan også oppstå i ansiktet eller på halsen. En nevus sebaceus er alltid tilstede ved fødsel, og ses som en utvekst i hodebunn.


Hvordan ser en nevus sebaceus ut


En nevus sebaceus ses som en glatt gul-rød-oransj utvekst i hodebunn uten hår. De er ofte flate ved fødsel, men blir mer opphevde og synlige med alderen.


Er en nevus sebaceus farlig


De anses ikke som farlige hudforandringer, men fjernes enkelte ganger da det kan danne seg utvekster i dem som skaper bekymring. Det er rapportert om sjelden assosiasjon til epilepsi, visse syndromer og utvikling av basaslcellekreft (snill hudkreft). Alle disse tilstandene er dog sjeldne, og de aller fleste har kun en forandring i huden.


Trenger en nevus sebaceus noen behandling


Hvis man har en nevus sebaceus bør man følge med den, og si ifra til hudlege hvis det tilkommer noen endring. Det er flere ulike utvekster som kan tilkomme i disse hudforandringene, og utvekster danner seg vanligvis i voksen alder. Av den grunn er det ikke uvanlig at en hudlege anbefaler fjerning av hudforandringene når man kommer i tenårene. 

23-02-2016