Nikkel og nikkelsalter

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Nikkel og nikkelsalter  

TRUE TEST® viser at du har kontaktallergi mot nikkel

Når nikkel kommer i kontakt med huden kan du få eksem. Kortvarig eller sporadisk kontakt trenger ikke forårsake problemer. Nikkel er et av de vanligste metallene i moderne omgivelser, både hjemme og på arbeidsplassen. 

 

Hvor finnes nikkel?  

Nikkel er et metall som brukes til å gi andre metaller en blank overflate. Nikkel finnes i de fleste metallbelagte gjenstander som mynter, knapper, glidelåser, hemper, sakser, nøkler, kjolepynt, klokker og kjøkkenredskaper. Nikkel kan noen ganger forekomme i øyesminke, men i EU er nikkel forbudt i kosmetiske varer i henhold til kosmetikkdirektivet. 

 

Nikkel forekommer i rustfritt stål, men allergiske reaksjoner som følge av produkter laget av rustfritt stål, som kirurgiske eller odontologiske instrumenter, inntrer sjeldent ettersom det kun er minimale mengder nikkel som frigis. 

 

Nikkel finnes naturlig i mat, og dette kan medføre problemer for dem som er svært overfølsomme. 

 

Hvordan unngå nikkel

Begrens hudkontakt med produkter som inneholder nikkel. Aluminium, rustfritt stål, gult gull, sølv og platina er vanligvis sikre alternative metaller. Se etter klesplagg med ikke-metalliske glidelåser. 

 

Bruk sakser, kjøkkenredskaper, kammer og andre metallgjenstander som har håndtak av plast eller tre. Bruk aldri øredobber som ikke garantert er nikkelfrie, og velg et armbåndsur hvor baksiden er laget av rustfritt stål (eller plast). 

 

Metallgjenstander som det er vanskelig å unngå hudkontakt med, slik som nøkler eller dørhåndtak, kan dekkes med flere lag klar neglelakk. 

 

Mat som inneholder nikkel representerer vanligvis ikke noe problem, men hvis du er sterkt allergisk, kan du diskutere med en lege eller klinisk ernæringsfysiolog hvordan du best kan unngå nikkelrik mat. Matvarer som inneholder mye nikkel er blant annet sild, østers, asparges, bønner, sopp, løk, mais, spinat, tomat, erter, fullkorn, pære, nøtter, rosiner, rabarbra, te, kakao, bakepulver og kål samt hermetikkvarer.  Begrens arbeid i våte miljøer uten beskyttelsesutstyr, ettersom fuktighet øker mengden av nikkel som trenger inn i huden. 

 

Mistenker du at du utsettes for dette allergenet på arbeidsplassen, bør du rådføre deg med din arbeidsgiver om et produktsikkerhetsblad. 

 

Informer helsepersonell om at du er allergisk mot nikkel.  

 

Vær oppmerksom på Synonymer for nikkel

  • Nikkelsalt

 

Denne listen er ikke fullstendig.

 

Når du kjøper produkter som kan komme i kontakt med huden, undersøk alltid innholdsfortegnelsen for å se om de inneholder stoffer fra listen ovenfor. Er du i tvil kan du kontakte lege eller apotek for alternative produkter. 

 

Denne informasjonen erstatter ikke informasjon gitt av din lege, men skal kun sees som et supplement til denne.  
 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo