Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Nix kremNix krem

Nix er et middel mot lus og skabb. Det aktive virkestoffet er Permetrin. Medikamentet finnes som krem og sjampo.
 

Hvordan brukes Nix

Skabb (krem): Pga. store variasjoner i hudens overflate og type er det ikke mulig å fastsette eksakte doseringsanbefalinger. Følgende tabell viser den omtrentlige mengden krem som trengs ved en behandling:

Barn 2 måneder-1 år

opptil 1/8 tube

Barn 1-5 år

opptil 1/4 tube

Barn 5-12 år

opptil 1/2 tube

Voksne og barn >12 år

opptil 1 tube


Enkelte voksne kan ha behov for mer enn 1 tube, men det må ikke brukes mer enn 2 tuber. Huden skal være tørr og avkjølt før behandlingen starter. Kremen smøres over hele kroppen, unntatt hodet. Kremen trenger godt inn i huden og det er derfor ikke nødvendig å applisere så mye krem at den synes. Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre genitalia og sete. Vask hele kroppen etter 12 timer. Har man vasket hendene før 8 timer er gått, skal hendene smøres igjen. En behandling er vanligvis tilstrekkelig. Om nødvendig, kan enda en behandling gjennomføres.

Flatlus (krem): Infiserte hudpartier skal være rene og tørre. Opptil 1/3 av en 30 g tube er tilstrekkelig for å smøre inn alle områder med hår, også de tynt behårete, unntatt øyevippene og øyenbrynene som skal undersøkes for egg og lus. For barn og relativt hårløse pasienter vil det være behov for proporsjonalt mindre krem. Enkelte voksne vil ha behov for noe mer krem, men det må ikke brukes mer enn 2/3 av tuben. La kremen sitte på huden i minimum 8 timer, men ikke lenger enn 24 timer, før den vaskes av.

 

Hodelus (sjampo): Voksne og barn >6 måneder: Vask håret med vanlig sjampo uten balsameffekt. Medisinsk sjampo med lav pH bør heller ikke anvendes. Tørk håret med håndkle, men la det forbli fuktig. Rist flasken før bruk. Massér håret og hodebunnen med sjampoen, vær særlig omhyggelig med håret bakom ørene og i nakken. Til skulderlangt hår beregnes en pakning pr. behandling. La sjampoen virke i 10 minutter og skyll deretter grundig med vann. Rens håret mens det ennå er vått med en finkam for å fjerne døde lus og egg. Tørk håret som vanlig, men med et annet håndkle enn det som ble brukt ved den første hårvasken. En behandling er vanligvis tilstrekkelig. Av og til kan enkelte egg overleve behandlingen og nye lus klekkes ut. Disse dør vanligvis i løpet av noen dager. Bruk av finkam bør fortsette i 1 uke etter behandlingen for å bli kvitt ev. nyutklekkete lus. Effekten av preparatet varer i ca. 14 dager. En kan vaske håret som normalt i denne tiden. Om levende lus finnes i håret 1-2 uker etter utført behandling, bør behandlingen gjentas. Barn <6 måneder: Behandling bør bare skje etter samråd med lege. Dosering og applikasjon som ovenfor.
Nix krem24-06-2015