Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Okulær rosacea



Rosacea i øyne

Rosacea er som du vet en veldig vanlig hudsykdom som rammer mange i befolkningen (Ca. 10%;). Av disse vil 6-30%; også utvikle rosacea i øyne. Hudtilstanden kjennetegnes av synlige blodkar, rødhet i kinn og noen får et kvise-liknende utslett i kinna, rundt munn, nese eller øyne. Dette varierer fra person til person. Svie i huden og overfølsomhet for sol er også vanlig. Alvorlighetsgrad av hudsykdom og øyesykdom følger hverandre ikke alltid tett. Det er altså mulig å ha rosacea på øynene med lite funn i hud (og vice versa).


Hvilke symptomer får man på rosacea i øyne

Hudtilstanden rosacea kan kompliseres av hva vi kaller okulær rosacea elle rosacea i øyne. Dette er en øyelidelse som kan ledsage hudsykdommen. Vanlige tegn på øyesykdom er en følelse av fremmedlegeme i øynene, overfølsomhet for sol, hevelse, redusert tåredannelse og rødhet på øynene. De med rosacea i øyne er også utsatt for betennelse langs øyelokkskanten (såkalt ”sti”). Årsaken til øyetilstanden er fortsatt ikke avklart.

 

Hvordan behandles rosacea i øyne

Behandlingen for øyesykdommen avhenger av alvorlighetsgraden og bør styres av en øyelege. Tetracyclin tabletter brukes ofte (i likhet som mot huden). Det kan ha god effekt. Det finnes også en lang rekke øyedråper. Målet med behandlingen er å lindre plagene man har mest mulig. For mange vil kunstig tårevæske og varme kompresser mot betennelse langs øyelokkskanten holde. Akkurat som hudlidelsen har rosacea i øynene tendens til å bli et langvarig problem som kan komme tilbake.

 

Hvem er eksperter på rosacea i øyne

Har man okulær rosacea vil man henvises til en øyelege. En hudlege pleier å henvise til øyelege for problemstillingen din. Øyelegen kan se på øynene dine med spesialutstyr, og kan vurdere å sette opp et behandlingsopplegg bestående av øyedråper.





23-02-2016