Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Oral lichen planusHvor vanlig er oral lichen planus?


Forekomsten (prevalensen) av oral lichen planus er estimert til et sted mellom 0.1-4% av befolkningen. Kvinner i en alder mellom 30-60 år er mest utsatt. De fleste har også utslett i huden, men rundt ¼ rammes kun i munnen.Hva er symptomene?


Grad av symptomer varierer fra person til person. Mange er asymptomatiske, og tilstanden oppdages ved en tilfeldighet. De vanligste symptomene er svie og sårhet. Plagene kan forverres av varm og sterk mat. Ved undersøkelse ses ofte hvitlige striper i munnslimhinnen. Det finnes spesielle varianter der det kan damme seg sår (erosiv) og blemmer (bulløs).Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen stilles ved undersøkelse av en hudlege. Det tas ofte en liten hudprøve for å bekrefte diagnosen, og avkrefte hudkreft. En hudlege vil også søke å utelukke andre tilstander som kan likne. Dette inkluderer reaksjon på tannimplantater, medikamentreaksjoner, blemmesykdommer, lupus og hudkreft.Hvordan behandles oral lichen planus?


Denne pasientgruppen følges ofte fast av en hudlege. Vi vet at det er en økt risiko for hudkreft, slik at kontroller årlig er tilrådelig. Målet med behandlingen er å lindre plager. Mest brukt i behandlingen er salver og sprayer som inneholder kortison. Senere år har man også tatt i bruk kremen protopic. Annen behandling vurderes individuelt. 

23-02-2016