Oral lichen planus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Oral lichen planus

Forekomsten (prevalensen) av Oral lichen planus er estimert til et sted mellom 0.1-4% av befolkningen. Kvinner i alder mellom 30-60 år er mest utsatt. De fleste har også utslett i huden. Rundt ¼ rammes kun i munnen.


Symptomer 

Grad av symptomer varierer fra person til person. Mange er asymptomatiske, og tilstanden oppdages ofte ved en tilfeldighet. De vanligste symptomene er svie og sårhet. Plagene kan forverres av varm og sterk mat. Ved undersøkelse ses ofte hvitlige striper i munnslimhinnene. Det finnes spesielle varianter der det kan danne seg sår (erosiv) og blemmer (bulløs).


Diagnostikk 

Diagnosen stilles ved undersøkelse av en hudlege. Det tas ofte en liten hudprøve for å bekrefte diagnosen, og for å avkrefte hudkreft. En hudlege vil også søke å utelukke andre tilstander som kan likne. Dette er reaksjoner på tannimplantater, medikamentreaksjoner, blemmesykdommer, Lupus og hudkreft.


Behandling 

Denne pasientgruppen følges ofte fast opp av en hudlege. Vi vet at det er en økt risiko for hudkreft, slik at årlige kontroller er tilrådelig. Målet med behandlingen er å lindre plagene. Mest brukt i behandlingen er salver og sprayer som inneholder kortison. Senere år har man også tatt i bruk kremen Protopic. Annen behandling vurderes individuelt. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo