Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Ota og Ito føflekkHva er Ota og Ito nevus?


Ota og Ito føflekk
er en type fødselsmerke som ses som et blått eller grått merke i huden. Årsaken til flekken er en unormal medfødt ansamling av pigmentceller i lærhuden (dermis).Hva er forskjellen på Ito og Ota nevus?


En såkalt Ota nevus er lokalisert i panne eller rundt øyne. En Ito nevus er lokalisert på skulder eller øvre del av armen.Hva er årsaken?


Årsaken til disse fødselsmerkene er ukjent. De med asiatisk bakgrunn er spesielt utsatt. En har estimert at rundt 0.5% av asiatere har slike fødselsmerker.


Hvordan ser en Ota nevus ut?
En Ota nevus (føflekk) ses som en hyperpigmentert flekk i ansiktet. De er vanligvis ensidige, men kan også være tosidige (bilateralt). Typiske forandringer er en blå eller grå flekk i huden over øyne eller panne. De kan noen ganger også ramme selve øyeeplet eller munnslimhinnen.


Hvordan ser en Ito nevus ut?


En Ito nevus (føflekk) ses som et hyperpigmentert område på skulderen eller armen.Finnes det noen behandling?

En eventuell behandling vil være av kosmetisk art, og vil avhenge av lokalisasjon og utbredelse. Laserbehandling med en Q-switchet Nd:YAG laser kan vurderes. Forandringen har tendens til å komme tilbake etter laserbehandling. For mindre forandringer vil ofte bruk av kosmetikk være tilstrekkelig. 


 23-02-2016