Ota og Ito nevus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Ota og Ito nevus

Ota og Ito nevus er fødselsmerker som ses som blå eller grå merker i huden. Årsaken er en unormale medfødte ansamlinger av pigmentceller i lærhuden (Dermis). En såkalt Ota nevus er lokalisert i pannen eller rundt øynene. En Ito nevus er lokalisert på skulderen eller øvre del av armene.


Årsak

Årsaken er ukjent. Personer med asiatisk bakgrunn er spesielt utsatt. En har estimert at rundt 0.5% av asiatere har slike fødselsmerker.


Symptomer

En Ota nevus ses som en mørk pigmentflekk i ansiktet. De er vanligvis kun på en side, men kan også være tosidige (bilaterale). Typiske forandringer er en blå eller grå flekk i huden over øyne eller panne. De kan noen ganger også ramme selve øyeeplet eller munnslimhinnen. En Ito nevus (føflekk) ses som et hyperpigmentert område på skulderen eller armen.


Behandling

Eventuell behandling vil være av kosmetisk art, og vil avhenge av lokalisasjon og utbredelse. Laserbehandling med en Q-switchet Nd:YAG laser kan vurderes. Våre hudleger setter alltid først et testskudd som vurderes etter noen måneder. Om god respons vil man behandle hele området. Gjentatte behandlinger er nødvendig for et godt resultat. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo